REISNOTITIES.nl

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika

Kaal en leeg landschap in de omgeving van Kaapstad. Foto: Stella van Zanten©

Panorama-route ● Belule game reserve
Kruger national park ● Pongola game reserve
Drakensbergen ● Dolphin Coast
Wild Coast ● Tsitsikamma park
Knysna ● Betty's Bay ● KaapstadIntro hotelreis door Zuid-Afrika


vlag zuidafrika
vlag zuidafrika
route Pongola game reserve touristshop at the three rondavels the three rondavels lunch at truck Drifters art sculpture of Nelson Mandela beach at Dolphin Coast Drakensberg-mountains homeland Transkei waarschuwingsbord Zuid-Afrika heeft een prachtig landschap, van begin tot eind. Het is weids en ruimtelijk en we rijden schitterende tochten langs de uitlopers van de Drakensbergen, waar de donkere regenwolken zo machtig boven de toppen hangen. De truck brengt ons naar hoogtepunten zoals de Panorama-route in het oosten, Belule game reserve, Kruger national park, de imponerende Drakensbergen, de Wild Coast en natuurlijk Kaapstad.
In Pongola game reserve (vlakbij Swaziland) beleven we een bijzondere game-drive met de zeer ervaren ranger Ed. Van de vele tientallen rangers bij wie ik in de jeep heb gezeten, zal ik hoogstwaarschijnlijk alleen hem nooit vergeten. En dan niet zozeer vanwege zijn kennis en/of kunde, want ze zijn allemaal even goed, maar bij Ed gaat het niet om de gasten, bij Ed gaat het om Ed.
Onze accommodatie (meestal van Greenfire), lodges en tented camp, ligt bijna overal even mooi. In de Drakensbergen is de lodge de enige in de wijde omtrek, schitterend gesitueerd tegen de rotswanden die bij zonsopkomst alle tinten rood opgloeien. Een prachtig schouwspel dat slechts enkele minuten duurt en waarvoor je wel echt vroeg je bed uit moet, iets voor half zes.
Ook de lodge aan de Wild Coast is heerlijk om te verblijven. Op weg naar beide accommodaties moeten de bagage en passagiers worden overgeheveld in een 4x4-truck, die langzaam en hobbelend en stuiterend de weg vooruit vindt. Een belevenis! De huisjes van de Wild Coast liggen vrijwel aan het totaal verlaten en ongerepte strand. Rondom veel rotsige kustlijn waarop de golven voortdurend kapot slaan. Vele reisorganisaties slaan dit deel van het land over en vliegen snel richting westen. Maar mijn hart springt op tijdens de lange rit door het homeland Transkei, waar de sfeer ineens totaal anders is. Afrikaans zou ik bijna zeggen. En ook de kust is eigenlijk een niet te missen bestemming.
Vier dagen Kaapstad is niet genoeg om deze rond de Tafelberg gelegen stad te verkennen. Het is een bruisende metropool, met een heel open karakter. Relaxte sfeer ook.
Zuid-Afrika neemt een aparte positie in van alle Oost- en Zuidafrikaanse landen. Blanke invloeden zijn bijna overal voelbaar en daadwerkelijk waarneembaar. Het asfalt op de meeste grote wegen verkeert in een prima staat en we zoeven dan ook in ruim twee weken per truck van Johannesburg naar Kaapstad. De sfeer is er anders, het ruikt anders en het oogt anders. Het is een land dat koste wat kost probeert om geen ontwikkelingsland te zijn - het is een van de meest ontwikkelde landen van het continent - maar kampt wel met een aantal problemen die daar alle schijn van hebben, zoals armoede, corruptie en veel (gewelddadige) criminaliteit.
Als de manager van de direct aan de oceaan gelegen ultra-moderne lodge aan de Dolphin Coast ons vertelt dat we bij strandbezoek beter niet naar links kunnen lopen (ook niet overdag), dan frons ik mijn wenkbrauwen. Sowieso liever niet over het strand bij het krieken van de dag en vlak voordat het gaat schemeren (ook niet als je rechtsaf slaat).
En dan is er nog de stroomuitval, veroorzaakt door een stroomtekort. Een verschijnsel met een behoorlijke impact op het dagelijks leven. De Zuid-Afrikanen krijgen elke week tijdstippen door waarop er geen stroom is. Aggregaten horen daardoor bijna bij de standaarduitrusting van een gemiddeld huishouden. Maar... de stroom valt ook geregeld onaangekondigd uit en dat geeft veel ergernis. Tweemaal zitten we tijdens een avondmaaltijd in het donker, totdat de campingverlichting op tafel komt. Wel veel leuker en sfeervoller.
Het land is niet per se míjn Afrika, zoveel wordt duidelijk tijdens deze reis. Mijn hart trekt naar alle landen die aan Zuid-Afrika grenzen en naar wat nog noordelijker ligt. Misschien een goede keuze om mee te beginnen als je nieuw bent in Afrika. Een 'eerste keer' in bijvoorbeeld Kenya of Tanzania kan nogal overweldigend zijn, weet ik uit eigen ervaring.
Deze reis is gemaakt van 5 tot en met 22 februari.

Van deze trip is een reisverslag.
Hieronder kunt u gelijk naar een gewenste pagina uit het verslag.


terug naar Truck en Jeep

Deze reis is gemaakt met Drifters Adventure Tours uit Zuid-AfrikaBelule game reserve

Ranger Ed in PongolaDrakensbergen

Transkei en Wild Coast