De zwerfkeien voor de kust van Käsmu-eiland aan de Finse Golf. Foto: Stella van Zanten©

Baltische Staten
2013

Intro Baltische Staten 2013

Het leegstaande mõis van Kunda Malla in Estland. Foto: Stella van Zanten©

Verstild dorp in Litouwen. Foto: Stella van Zanten©

De universiteit in Tartu (Estland), ook als muurschildering. Foto: Stella van Zanten©

Ergens onderweg in de Baltische Staten. Foto: Stella van Zanten©

Appels in Aukstaitija national park in Litouwen. Foto: Stella van Zanten©
Route camperreis door de Baltische Staten - reisnotities.nl

Onze bestemming de Baltische Staten is gelijk een voltreffer. In deze verborgen parels in het noordoosten van Europa vinden we rust, ongerepte natuur, prachtige middeleeuwse (hoofd)steden, uitgestrekte bossen met wolven, lynxen en beren, paleizen, kerken en ruïnes, plaatsen waar de geest van de tsaar nog rondwaart, stranden met zwerfkeien en pijnbomen en talloze eilanden (grote en kleine). Estland, Letland en Litouwen kennen elk hun eigen cultuur, maar er zijn ook overeenkomsten, zoals de langdurige Russische bezetting na de Tweede Wereldoorlog. Op de honderden landgoederen (mõis) kun je uitstekend eten, net als in de hoofdsteden.
Een combinatie met een bezoek aan St.Petersburg is qua afstand goed te doen. In een kleine drie uur rijd je van Narva (Estland) naar de stad van pracht en praal.
Het is onze eerste camperreis. Althans, met onze eigen Hymer B584. We willen ergens naartoe waar het stil is. Nou, dat is gelukt. Wekenlang rijden we door verstilde gebieden, waar niemand lijkt te wonen. Een onaangetaste kust, resultaat van een kleine vijftig jaar Russische overheersing; de stranden waren niet toegankelijk voor de bevolking. Ook nu, midden in de zomer, zijn we (vrijwel) de enigen aan het strand. Misschien wel de verkeerde landen om mee te beginnen; alles hierna zal minder (stil) zijn waarschijnlijk. Maar dat is achteraf.

We rijden over weggetjes langs kliffen, waar vrijstaande huizen liggen met een mooi uitzicht op de Finse Golf. Schitterende, ongerepte plekken. Maar ja, dat geldt eigenlijk voortdurend. Overal waar we komen, vinden we het mooi. We zijn absoluut en vol overtuiging onder de bekoring van de Baltische Staten. Litouwen vinden we het allermooist.

Deze reis is gemaakt tussen medio juli en 1 september 2013.
We hebben ruim 7600 km gereden. De heen- en terugreis gaan door Duitsland en Polen.
Vooraf is niets gereserveerd; alle overnachtingen zijn op campings. Op een enkele uitzondering na zijn deze alle voorzien van een stroomaansluiting voor de camper. De meeste liggen mooi en rustig. Overal is drinkwater wat probleemloos kan worden geconsumeerd. Wildkamperen is overigens in alledrie de landen toegestaan. Onderweg doen we boodschappen bij (kleinere) supermarkten. Op veel plekken kan met een pinpas worden betaald, anders geld pinnen bij banken. Op de meeste campings daarentegen moet contant worden afgerekend, althans tijdens deze reis.
Wij betaalden in Letland en Litouwen nog met andere valuta, maar inmiddels hebben deze landen, net als Estland, ook de euro.

Voor aanvullende vragen, kunt u mij een email sturen.

De Baltische Staten hebben een lange en bewogen geschiedenis met een aaneenrijging van verschillende bezettingsmachten. Slechts tussen de beide wereldoorlogen in en sinds 1991 kennen de landen vrijheid.
Na de Tweede Wereldoorlog worden Estland, Letland en Litouwen onderdeel van de USSR, Unie van Socialistische Sovjet Republieken.
In 1991 krijgen ze hun onafhankelijkheid terug. Alledrie de landen zijn zowel EU-lid als lid van de Navo.


vlag estland vlag letland vlag litouwen
Van deze trip is een reisverslag.
Hiernaast (of hieronder voor mobiel) kunt u gelijk naar een gewenste pagina.

Ook is er een overzicht van de bezochte      campings  en camperplaatsen


Kijk op   foto's voor meer beeld van Estland

Voor de andere camperreizen, kijk op Camper

Geraadpleegde literatuur:
Baltische Staten van Insight Guide, Estland, Letland en Litouwen van Capitool reisgidsen
en Estland, Letland en Litouwen van de ANWB
www.visitestonia.com


Nu de Russen opnieuw de voormalige Sovjet-staat Oekraïne zijn binnengevallen en even gevreesd werd dat mogelijk ook de Baltische Staten (eveneens voormalige Sovjet-staten) aan de beurt waren, geef ik mijn ervaringen met Estland, geboorteland van mijn moeder, tijdens de Russische bezetting nieuwe aandacht.
Ook mijn moeder heeft moeten rennen om haar leven te redden na de inval van de Russen in 1944. Ook zij was een oorlogsvluchteling, met alle gevolgen vandien.
Tweemaal ben ik met haar in Estland geweest tijdens de Russische bezetting. De eerste reis was in 1977 en de tweede in 1986, slechts enkele weken na de kernramp in Tsjernobyl, in Oekraïne.Hieronder onze drie autoreizen door het noordelijkste land van de Baltische Staten. Deze trips zijn ook goed met een camper te maken.

lonely house in Estonia

Estland 2011

Onderweg komen we door verstild land en zien we veel houten, grijze huizen temidden van graslanden en bossen.

ooievaarstnest in Estland

Estland 2012

We rijden langs de noordkust, toeren door het binnenland naar Haapsalu aan de Oostzee en bezoeken het eiland Hiiumaa. Overal zijn ooievaarsnesten.

Vihula manor

Estland 2017

Rond en met de kerstdagen verblijven we in het sprookjesachtige Tallinn en het fantastische Vihula manor in Lahemaa national park.