Intro Baltische Staten 2013

Intro Baltische Staten 2013

Käsmu-eiland in Estland met zwerfkeien. Foto: Stella van Zanten©

Verstild dorp in Litouwen. Foto: Stella van Zanten©

De universiteit in Tartu (Estland), ook als muurschildering. Foto: Stella van Zanten©

Ergens onderweg in de Baltische Staten. Foto: Stella van Zanten©

Appels in Aukstaitija national park in Litouwen. Foto: Stella van Zanten©


Route camperreis door de Baltische Staten - reisnotities.nl

Onze bestemming de Baltische Staten is gelijk een voltreffer. Rust, ongerepte natuur, prachtige (hoofd)steden, mooie stranden met zwerfkeien en pijnbomen. Het is onze eerste camperreis. Althans, met onze eigen Hymer B584. We willen ergens naartoe waar het stil is. Nou, dat is gelukt. Wekenlang rijden we door verstilde gebieden, waar niemand lijkt te wonen. Een onaangetaste kust, resultaat van een kleine vijftig jaar Russische bezetting; de stranden waren niet toegankelijk voor de bevolking. Ook nu, midden in de zomer, zijn we (vrijwel) de enigen aan het strand. Misschien wel de verkeerde landen om mee te beginnen; alles hierna zal minder (stil) zijn waarschijnlijk. Maar dat is achteraf.

We rijden over weggetjes langs kliffen, waar vrijstaande huizen liggen met een mooi uitzicht op de Finse Golf. Schitterende, ongerepte plekken. Maar ja, dat geldt eigenlijk voortdurend. Overal waar we komen, vinden we het mooi. We zijn absoluut en vol overtuiging onder de bekoring van de Baltische Staten. Litouwen vinden we het allermooist.
Alledrie de landen hebben mijns inziens veel te bieden. De steden Tallinn, Tartu, Riga en Vilnius zijn meer dan een bezoek waard, net zoals de Kruisenheuvel in Litouwen. De prachtige kustlijn, het verlaten binnenland, bossen, natuurgebieden, veel leuke plaatsjes en tal van houten kerken, in alle maten en kleuren maken de Baltische Staten een rustige, maar aantrekkelijke bestemming.

Deze reis is gemaakt tussen medio juli en 1 september 2013.
We hebben ruim 7600 km gereden. De heen- en terugreis gaan door Duitsland en Polen.
Vooraf is niets gereserveerd; alle overnachtingen zijn op campings. Op een enkele uitzondering na zijn deze alle voorzien van een stroomaansluiting voor de camper. De meeste liggen mooi en rustig. Overal is drinkwater wat probleemloos kan worden geconsumeerd. Onderweg doen we boodschappen bij (kleinere) supermarkten. Op veel plekken kan met een pinpas worden betaald, anders geld pinnen bij banken. Op de meeste campings daarentegen moet contant worden afgerekend.
Wij rekenden in Letland en Litouwen nog af met andere valuta, maar inmiddels hebben deze landen, net als Estland, ook de euro.

Taalkundig staan de Letten en de Litouwers dicht bij elkaar, zij spreken Baltische talen. De Esten behoren, net als de Finnen en de Hongaren, tot de Fins-Oegrische taalgroep.
De Baltische Staten hebben een lange en bewogen geschiedenis met een aaneenrijging van verschillende bezettingsmachten. Slechts tussen de beide wereldoorlogen in en sinds 1991 kennen de landen vrijheid. In 1918 ontstaat de Republiek Estland.
Na de Tweede Wereldoorlog worden Estland, Letland en Litouwen onderdeel van de USSR, Unie van Socialistische Sovjet Republieken.
In 1991 krijgen ze hun onafhankelijkheid terug. Alledrie de landen zijn zowel EU-lid als lid van de Navo.


vlag estland vlag letland vlag litouwen
Van deze trip is een reisverslag.
Hiernaast (of hieronder voor mobiel) kunt u gelijk naar een gewenste pagina.

Ook is er een overzicht van de bezochte      campings  en camperplaatsen

Kijk op   foto's voor meer beeld van Estland

terug naar Camper

Geraadpleegde literatuur:
Baltische Staten van Insight Guide, Estland, Letland en Litouwen van Capitool reisgidsen
en Estland, Letland en Litouwen van de ANWB
www.visitestonia.com


Hieronder onze drie autoreizen door het noordelijkste land van de Baltische Staten. Deze trips zijn ook goed met een camper te maken.

lonely house in Estonia

Estland 2011

Onderweg komen we door verstild land en zien we veel houten, grijze huizen temidden van graslanden en bossen.

ooievaarstnest in Estland

Estland 2012

We rijden langs de noordkust, toeren door het binnenland naar Haapsalu aan de Oostzee en bezoeken het eiland Hiiumaa. Overal zijn ooievaarsnesten.

Vihula manor

Estland 2017

Rond en met de kerstdagen verblijven we in het sprookjesachtige Tallinn en het fantastische Vihula manor in Lahemaa national park.