Estland 2012

Estland 2012


route autoreis door Estland 2012 - reisnotities.nl

Estland, onmetelijk land, vol met de meest jaloersmakende plekken om te wonen. In de zomer van 2012 maken we opnieuw een rondreis door dit land aan de Baltische zee, maar deze keer langer. Het land(schap) maakt nóg meer indruk dan verleden jaar. We zien nu ook veel meer. Ruimte. Stilte. Vrijheid. Wat wil een mens nog meer? We rijden langs de ongerepte kust in het noorden, toeren dwars door het binnenland naar het bij de tsaren gewilde voormalige kuuroord Haapsalu aan de Oostzee en bezoeken het rustige eiland Hiiumaa. Onderweg verblijven we in prachtig gelegen hotels en schitterende mõis. Met tot slot familiebezoek in het hartstikke leuke middeleeuwse Tallinn met straten van kinderkopjes.
En overal in het land zien we ooievaarsnesten.
Net als vorig jaar vier ik mijn verjaardag in Estland. Ditmaal niet in Rakvere, maar in het vlakbij gelegen en fraai gerestaureerde mõis (landgoed of herenhuis) Sagadi, waar we vorig jaar ook waren. Prettige sfeer. Het is stilletjes gelegen in nationaal park Lahemaa, het uitgestrekte natuurgebied in het noorden van Estland.

overal in Estland zijn ooievaarsnesten
Sagadi mõis in het Lahemaa national park
de taveerne van mõis Palmse

Lahemaa bestaat voornamelijk uit bos met daartussen moeras en rivieren en diverse statige landgoederen, in gebruik als hotel. Er komen bruine beren, lynxen en wolven voor en honderden vogelsoorten.
Voor €80 hebben we een ruime kamer met een terrasje aan de goed onderhouden binnentuin. Diner en ontbijt kunnen zowel binnen als buiten op het leuke dakterras worden genuttigd.
We lunchen in de sfeervolle taveerne van 'buurmõis' Palmse. We eten typisch Estse gerechten, zoals heerlijk heel donker brood, met zuurkool. Natuurlijk met een glas witte wijn.
In Rakvere bezoek ik opnieuw het vroegere woonhuis van mijn moeder. Nu weet ik aan welke kant van het pand zij heeft gewoond. Vlak voor vertrek naar Estland heb ik namelijk uitvoerig een oude foto van begin jaren dertig van het huis bestudeerd, de bakstenen geteld, de afstand tot het raam. En die vergeleken met een nieuwe foto van vorig jaar. Het ziet er nog precies zo uit. Nu voel ik wel emotie. Dit is toch wel heel bijzonder, dat ik 87 jaar na haar vertrek uit dit huis - en bijna vijftig jaar Russische bezetting - kijk naar de plek waar zij heeft gegeten, gespeeld, geslapen, gelachen. Onvoorstelbaar.

voormalig onderkomen van de Russische bezetter
een van de weinige overgebleven pieren uit de Sovjettijd
oude Russische wachtpost in Estland


De kustlijn is na de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel ontoegankelijk geweest voor de bevolking. Onder de Russische bezetting waren op diverse plekken wachtposten en marinebases gevestigd. Natuurlijk zijn deze niet meer in gebruik, maar mijn fascinatie hiervoor bestaat nog. Dus rijden we naar de Pärispea peninsula, het schiereiland ten westen van het veel bekendere Käsmu. Langs de hele kustlijn treffen we overblijfselen uit de Sovjet-tijd aan. In Suurpea staat pal aan het water een enorm, maar verlaten pand. Met enige fantasie zie je er een voormalig grande hotel in. Ook zien we een enorme pier en enkele wachtposten. Alles in vervallen staat. De Russische letters prijken nog altijd op de gevel. Hier opereerde de Sovjet-kustwacht als bescherming tegen de vijand, maar natuurlijk ook om burgers ervan te weerhouden te vluchten.


ongerepte kustlijn in Suurpea
vervallen woning van Sovjet-militairen

Tussen de restanten zien we louter ongerepte kustlijn, kilometer na kilometer. Kiezels, zand, zeedennen, riet, keien, alles onaangetast. Prachtig, prachtig. Het oogt paradijselijk. Ergens staat een verweerd, grijs huis in het niets. Nou ja, niets? Rondom alleen natuur. Noem dat maar niets.
Nog westelijker bezoeken we Hara. Daar lopen we eerst door een donker bos, in een poging bij de zee te komen. Dat lukt niet, maar wel treffen we diverse leegstaande woningen aan, ongetwijfeld van voormalig Sovjet-personeel. In eentje gaan we naar binnen. Er hangt een sinistere sfeer. Een beetje eng, niet in het minst door de vermolmde vloeren. Elk moment verwacht ik een nog achtergebleven Russische militair tegen het lijf te lopen. De angst zit er goed in, niet alleen bij mijn familie, maar ook bij mij. Sommige ramen zijn kapot. Uit eentje wappert een groezelige vitrage in een zuchtje wind voor eventjes naar buiten.

Overnachtingen:
Sagadi manor (mõis) in Sagadi (met restaurant) ● Eivere manor (mõis) vlakbij Paide (met restaurant)
Lahe guesthouse in Haapsalu ● Dagen Haus guesthouse in Orjaku op Hiiumaa (met restaurant)

Padise manor (mõis) in Padise (met restaurant)

Geraadpleegde literatuur:
www.visitestonia.com, Estland, Letland, Litouwen (reisgids ANWB), Estland, Letland, Litouwen
(Capitool reisgidsen), Baltische Staten (Insight Guide)


Kijk op   foto's voor meer beeld van Estland

vlag estland Van deze trip is een reisverslag.
Hiernaast (of hieronder voor mobiel) kunt u gelijk naar een gewenste pagina uit het reisverslag.
Daaronder staan onze andere reizen door het noordelijkste land van de Baltische Staten, net als de reizen naar Tallinn in Sovjet-tijd.

Kijk op Documänd van een familie en u ziet het (digitale) boek dat ik heb gemaakt over de jeugdjaren en de vlucht voor de Russen van mijn moeder. Het hele boek is te zien door de pagina's om te slaan. De achternaam van mijn moeder is Mänd, spreek uit als Ment.naar boven

Mõis of herenhuis

terug naar Auto