Interieur mois Padise

Het houten monumentale pand de Kuursaal in Haapsalu. Foto: Stella van ZantenĀ©




Haapsalu

Haapsalu




Aan het einde van de middag arriveren we in Haapsalu, onder het tsarenbewind een kuuroord aan de Oostzee. Haapsalu is leuk, zonder meer een bezoek waard. De badplaats was de zomerresidentie van tsaar Alexander de Grote (1818-1881). Estland was ook toen een onderdeel van het Russische rijk. Aan het water ligt de schitterende Kuursaal uit 1900, waar we op de veranda heerlijk eten. Maar ook binnen is het gezellig. Onder de enorme houten bogen en lampen speelt de pianist een oud Estisch lied dat de Russische componist Tsjaikovski heeft gebruikt in zijn Zesde Symfonie. Aan de Promenade staat het bankje van Tsjaikovski. Hij was een frequent bezoeker van Haapsalu.Wat een ontzettend leuke plek. Zou in Nederland een absolute hot-spot zijn.

het terras van de Kuursaal ligt aan het water
interieur Kuursaal
de gerestaureerde ruïne in het avondlicht
het speciaal voor de tsaar aangelegde (lange) perron

De stad herbergt ook de gerestaureerde restanten van een voormalige burcht. Er is weinig overgebleven van dit kasteel, op enkele muren en een romaans-gotische kathedraal na. Maar als het avondlicht erop valt, komt de burcht bijna tot leven.
Het station is in 1905 gebouwd ter gelegenheid van een bezoek van tsaar Nicolaas II aan Haapsalu. Exclusief voor de tsaar werd het 216 meter lange, overdekte perron aangelegd. Burgers mochten er geen gebruik van maken. De tsaar zelf is slechts één keer op het perron uitgestapt. Na de onafhankelijkheid van Estland in 1991 is dit bouwwerk gerestaureerd en biedt het plaats aan het Estse spoorwegmuseum. Enkele grote locomotieven zijn te bewonderen.

ietwat verzakte houten huizen in een doodstille straat
houten sierwerk aan de gevel van Lahe questhouse

Na een wandeling door het centrum, met leuke smalle straten en vol mooie, houten huizen, slapen we in het Lahe guesthouse. We betalen circa €80 voor een kamer met twee aparte bedden. Het guesthouse ligt met de voorkant aan een heel rustige straat en achter aan open land met water. Het pand is van hout en grijs geverfd met witte sierlijsten aan het dak. Het interieur is klassiek met bloemetjesbehang. Van te voren moet je wel aangeven hoe laat je ongeveer komt. Maar de vrouw die ons verwelkomt, is allerhartelijkst en vertrekt pas als ze zeker weet dat al onze wensen zijn vervuld.

Hiiumaa

vorige pagina

naar boven

terug naar intro