Overal in Tsjechië valt prachtige midden-Europese architectuur te zien. Foto: Stella van Zanten©

Tsjechië en Slowakije
2014
Intro Tsjechië en Slowakije 2014

Zomaar een huis met schuur in landelijk Tsjechië. Foto: Stella van Zanten©

Robuuste panden in een Tsjechisch dorp. Foto: Stella van Zanten©

'Volkse' kunst op de gevels in het Slowaakse dorp Cicmany. Foto: Stella van Zanten©

Het imponerende kasteel Oravsky hrad in noordwest Slowakije. Foto: Stella van Zanten©

Kleurige panden op het platteland van Tsjechië. Foto: Stella van Zanten©


Route camperreis door Tsjechië en Slowakije - reisnotities.nl

Met de camper naar Tsjechië.
Geweldige natuur, vele burchten en kastelen en prachtige (verstilde) dorpjes en steden, met gevels vol kleur.
We zijn enorm onder de indruk van deze Middeneuropese landen. Deze camperroute van zeven weken door Tsjechië en Slowakije is gemaakt tussen medio juni en augustus 2014, we rijden circa 4500km. Beide landen vinden we mooi, maar Slowakije nét iets mooier. Startpunt is in het Tsjechische Cheb, helemaal in het westen gelegen. Van daaruit 'doen' we eerst het noorden van beide landen en rijden vervolgens door het zuiden in westelijke richting terug. Ook bezoeken we de hoofdsteden Praag en Bratislava.
Talloze ruïnes en kastelen worden door ons bekeken, maar het imposante Oravský hrad in het noordwesten van Slowakije spant de kroon. Een tour leidit ons langs en door het schitterende gerestaureerde kasteel met prachtig gedecoreerde en ingerichte kamers.
We maken diverse (lange) wandelingen en enkele boottochtjes. We lopen eindeloos in het imponerende natuurgebied Teplické skály in het noorden van Tsjechië. In de landerijen naast de nabij gelegen camping Bozanov in het Tsjechische Bozanov loop ik op het karrenspoorpad. Er is geen enkel teken van menselijk leven. Geen geluid, geen (verkeers)wegen, geen bebouwing. Niets. Zooo stil! Een wandeling terug in de tijd.
We zien de meest prachtige Middeneuropese bouwstijlen. Overal hangt nog de sfeer van het jarenlange communisme; met name campings hebben er - zo lijkt het - een sport van gemaakt de hutjes en barakken uit de lange periode na de Tweede Wereldoorlog in stand te houden. Wel opgeknapt.
De grootste armoede en afgebladderde huizen zien we in het zuiden van Slowakije. Daar leven ook veel Roma.
Wij rijden alleen de kleinere wegen, slechts heel af en toe snelweg. Wel laat de kwaliteit van het asfalt nogal te wensen over.
RouteTIP: Prachtige rit gereden in centraal-Slowakije: vanuit Medzev de 548 gevolgd naar Krásnohorské Podhradie. Bij de plaats Uhorno staan er borden 'stijgingspercentage 18%', maar dan kun je al niet meer draaien. Gewoon in de eerste versnelling omhoog. Gaat goed. Bij Roznava de 50 op, tot aan Plesivec. Vanaf daar binnendoor naar de dorpen Licince, Slvetice en Kamenany.
Positieve verrassingen zijn de Tsjechische plaats Olomouc en Bratislava. Onvergelijkbaar, maar allebei met een grote charme en frisheid.

Vanuit Slowakije maken we een kleine uitstap naar Polen om Krakau, Auschwitz en Birkenau te zien, nadat we aan het begin van de reis ook al Theresienstadt hebben bezocht.
Zeven weken blijkt toch te kort, het meest oostelijke deel van Slowakije wordt geschrapt.
De meeste campings liggen mooi, met veel natuur en/of groen er omheen. Op bijna allemaal kan alleen contant worden afgerekend, wel is overal stroom. We staan zowel op Tsjechische campings als bij Nederlanders.

Voor aanvullende vragen, kunt u mij een email sturen.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Tsjechië-Slowakije een communistische dictatuur (1948) en onderdeel van het Warschaupact, tegenhanger van de Navo. In 1989 wordt de democratie hersteld. Vier jaar later worden Tsjechië en Slowakije zelfstandige landen.
Beide zijn Navo- en EU-lid.


vlag tsjechie vlag slowakije
Van deze trip is een reisverslag.
Hiernaast (of hieronder voor mobiel) kunt u gelijk naar een gewenste pagina uit het reisverslag.

Ook is er een overzicht van de bezochte      campings  en camperplaatsen

terug naar Camperreizen

Geraadpleegde reisboeken:
Slowakije van Dominicus, Slowakije van Wereldwijzer, Tsjechië en Praag van National Geographic,
Tsjechië van ANWB Actief en Polen van Wat&Hoe