Loket

Loket


Kasteel in Loket

De fraaie burcht in Loket, mooi gelegen op de rotsen. Foto: Stella van ZantenĀ©


Nadat we de eerste nacht hebben doorgebracht op camping Briza in Cheb zetten we de volgende dag koers richting Karlovy Vary, waar bezoekers zich van oudsher kunnen laven aan warmwaterbronnen, spa's, modderbaden en fonteinen waar je van het geneeskrachtige water kunt drinken.
Maar voordat we daar aankomen, rijden we vanuit Cheb via Sokolov naar Loket, een middeleeuws stadje in West-Bohemen en zo mooi gelegen hoog boven de rivier de Ohre. Daar stuiten we op onze eerste burcht, die we deze keer alleen vanaf de lager gelegen straten bekijken. De burcht ligt fraai op de rotsen die volledig groen zijn bedekt. De buurpanden in het centrum raken bijna de muren en de torens. Het is een vriendelijk plaatsje en we lopen dan ook een beetje rond door de straten met zicht op aan elkaar geplakte rode daken en middeleeuws uitziende bankjes.

Oude bankjes in de straten van Loket
Onze camper tussen de houten barakken

In het ACSI-boek hadden we een camperplaats gevonden in het centrum van Karlovy Vary, maar na enig zoekwerk bleek deze niet meer te bestaan. Jammer, we hadden ons de volgende dag best in alle vroegte willen laven aan de warme bronnen. Of water drinken uit een fontein. We vinden een alternatief voor de nacht: camping Brezovy Haj, slechts enkele kilometers buiten Karlovy Vary. De camping is een wat aparte plek. Op het terrein staan zes grote en lange donkerbruine, houten barakken, die overduidelijk dateren uit de communistische periode. Een lange gang met aan weerszijden kleine kamertjes. Vooraan douches en ook een keukentje. De eigenaar ziet geen probleem voor onze camper en zegt dat we deze rustig ergens tussen de barakken mogen neerzetten, op het gras. Wij zijn de enige gasten. Als ik in de loop van de middag ga betalen, zit de eigenaar met zijn vrouw aan een tafel in het enorme restaurant. Daar waar zij er zeer verzorgd uitziet, zit hij slechts gehuld in een hemd en lange broek achter een enorme pul bier. Zijn rechterarm rust op tafel, tussen zijn vingers brandt een sigaret, de rook kringelt loodrecht omhoog; er is geen beweging. Alle tafels zijn leeg. Later zal blijken dat de barakken volstromen met schoolkinderen die per touringcarbus worden aangevoerd.
Op weg naar Praag doorkruisen we het platteland van Tsjechië. We zien tal van brakke schuren en lieflijke kerkjes omringd door schots en scheef opgestapelde lage muurtjes. Alles ademt een sfeer van rust en kalmte. Een groot contrast met het bruisende Praag.

Brakke schuren waar de wind vrij spel heeft
Kerk in pasteltinten met gestapelde muurtjes

Praag

naar boven

terug naar intro