Teplické Skály

Teplické Skály


teplicke skaly

De zandstenen rotsformaties van Teplické Skály. Foto: Stella van Zanten¬©


De dikke vrouw zweet als een otter. De straaltjes lopen over haar gezicht, kleding plakt aan alle kanten. Ze staat voorover gebogen en steunt met beide armen op haar bovenbeen. En haar wandeling moet nog beginnen.

Mijn vriendin en ik kijken ietwat meewarig naar elkaar. 'Die gaat het niet halen', is onze boodschap. Wij komen namelijk van boven en hebben nog slechts zo'n tien minuten te gaan voordat we weer op de parkeerplaats zijn. Al tijdenlang dalen we, en flink ook. Soms nemen we enorme stappen over en langs de rotsen om verder naar beneden te gaan. En de vrouw moet omhoog. We lopen in het natuurgebied Teplické Skály, onderdeel van de rotsen van Adrspach. Het gebied bestaat uit zandstenen rotsformaties. Teplické Skály ligt dichtbij het Reuzengebergte, in de Noord-Tsjechische regio Hradec Králové.

Grasland met jagershutje
Bewegwijzering in het bos zorgt ervoor dat we niet verdwalen
Open land geflankeerd door een pad met bomen
Kasteel Bischofstein

De Nederlandse eigenaresse van onze camping Bozanov heeft ons twee wandelingen aangeraden. Zelf kwalificeert ze deze als 'pittig' en dat is zeker niet overdreven. Urenlang stijgen en dalen we langs eindeloze reeksen rotsen, al dan niet begroeid met bomen en struikgewas. Hele stukken moeten we echt klimmen en klauteren om verder te komen. We kijken onze ogen uit. Het is prachtig. En zo heerlijk stil! Wat een fantastisch gebied om in rond te dolen. We zien slechts enkele andere wandelaars. We horen alleen het ruisen van de wind en de vogels. Dit is natuur. De route staat goed aangegeven. Verdwalen is geen optie. Kilometer na kilometer volgen we het pad. Soms even rusten. Er lijkt geen einde te komen aan de opeenvolgende formaties. In alle soorten en maten komen ze voorbij. Af en toe verrekken we bijna onze nek door het omhoog kijken.
Het is juli. De zon schijnt, maar tussen de rotsen is het koel. Dat scheelt veel rusten en drinken.
De tweede wandeling eindigt in het bos, vervolgens langs graslanden met jagershutjes. Ook mooi. We nemen een drankje op de goede afloop in het barokke kasteeltje Bischofstein.

Vlkolinec

vorige pagina

naar boven

terug naar intro