Vlkolinec

Vlkolinec


vlkolinec

De huizen in Vlkolinec vormen een fleurig geheel. Foto: Stella van Zanten©


In het noordwesten van Slowakije bezoeken we een aantal beziens-waardigheden. We beginnen met Slovensky Betlehem, een enorm houtsnijwerk. Vlakbij de dorpskerk van Rajecká Lesná staat op een grote tafel heel Slowakije in hout uitgesneden. Tussen 1980 en 1998 heeft Jozef Pekara dit tot stand gebracht. Er zijn ook 'levende' delen: bewegende poppetjes die in de mijnen of op het land werken.
Het werk toont de geschiedenis van Slowakije, de traditionele manier van leven, kastelen, grote steden en beroepen. Het is een lust om naar te kijken. Dat wil zeggen, als je daar nog behoefte aan hebt nadat je de barse conservator bent gepasseerd. Hij heeft het niet zo op toeristen, zo lijkt.

Volkskunst op de huizen van Cicmany
De schaapsherder in Martin met zijn hond

In het dorp Cicmany zijn alle huizen versierd met 'volkse' kunst. Het is een opvallende verzameling van mooi versierde houten woningen. Witte versieringen zijn aangebracht op de buitengevels. En ze zijn allemaal anders. Zelfs midden in het hoogseizoen is er nauwelijks iemand te bekennen in het dorp. Rustig lopen we door de enige straat om alles goed te kunnen bekijken.
Na een prachtige rit door de Malá Fatra (de Kleine Fatra) komen we in Martin. Tegenover de camping houdt zich een schaapsherder op. Elke ochtend komt hij met zijn hond en kudde langs om de schapen de rest van de dag in het grasland te laten grazen.

Het pontje over de rivier de Vah
Het bewoonde openluchtmuseum Vlkolinec

Vanuit Martin rijden we naar hrad (burcht of kasteel) Strecno. Ons doel is niet de ruïne zelf, maar het pontje dat aan de voet van de rots de rivier de Vah oversteekt. Voor €1 mogen we - we laten de camper staan - heen en weer. Vanaf de pont hebben we een goed zicht op de ruïne. Leuk. Vriendelijk personeel ook. Ze spreken wel alleen Slowaaks.
We blijven in de schapenstreek en bekijken het Unesco-dorpje Vlkolinec. Daar is het behoorlijk druk. De houten huizen in allemaal verschillende kleuren zijn in de achttiende eeuw gebouwd. In de omgeving is het doodstil, maar het dorp trekt veel bezoekers. Het lijkt op een levend openluchtmuseum, want de meeste huizen zijn bewoond. Het is een aparte architectuur en alle woningen hebben een overhangend zadeldak.

Oravský hrad

vorige pagina

naar boven

terug naar intro