REISNOTITIES.nl

indische oceaan
indische oceaan

Tanzania 2007


vlag tanzania
vlag tanzania
indische oceaan vrouwen met visnet vrouwen met visnet houten boot houten boot dolfijnen Zanzibar. Tropisch eiland in de Indische oceaan, voor de kust van Tanzania. De temperatuur van het water is zó hoog, dat je je gewoon kunt laten vallen. Het is een warm bad. Bijzonder en een onvergetelijke ervaring. Wel oppassen voor de duizenden zee-egels die op de bodem van de zee liggen. Samen vormen ze zwarte vlekken, maar ze steken vervaarlijk.
Wij brengen een week door op deze paradijselijke plek. Zo'n plek, waardoor je bij aankomst volledig wordt overrompeld. Door de kleuren blauw, groen en turkoois van de zee. Door de warmte. Door de frisse geur. Zo'n plek waarvan je niet meer weg wilt.
En waarom zou je ook. Als je hier bent, word je al snel door de gedachte bekropen dat je verder niets nodig hebt in het leven. Dat dit het is. En dat je het er wel mee doet.
Urenlang zoeken we schelpjes, we zien krabbetjes die uit het strand omhoog komen en heel snel in hun ondergrondse hol terugkruipen, we zwemmen oeverloos in het goddelijke water, we vinden een hele grote schelp die we natuurlijk meenemen naar huis.
In de ochtend komen de vrouwen uit naburige dorpen met een groot net. Gekleed in prachtige omslag- en hoofddoeken vissen ze de eetbare schelpen uit de zee.
Iets verderop is een botenmakerij. Machines hebben ze niet. De hele boot van hout wordt met de hand gemaakt. We kijken belangstellend toe. Hoe ze met een handboor een gaatje maken en daar later een nagel in slaan. Hoe ze met een kapmes met grote precisie een balk of plank op de juiste breedte krijgen. Het gaat langzaam. Natuurlijk. Maar op een gegeven moment is de boot af. Oude tradities.
Ook gaan we op snorkel-excursie. Onderweg zien we dolfijnen.

Op Zanzibar verblijven we in Mnarani Beach Cottages aan de noordwestkust (Nungwi).

In Tanzania moet met Amerikaanse dollars worden betaald. In de meeste accommodaties wordt een creditcard geaccepteerd.
Het verdient aanbeveling shillingen op zak te hebben voor kleine(re) aankopen in winkels, op markten en dergelijke.

terug naar Truck en Jeep