Che Guevara

In de tourist-shops hangen bordjes met de beeltenis van Che Guevara. Foto: Stella van ZantenĀ©Route over Cuba - bron: Djoser
Intro Cuba
2018

Intro Cuba 2018Cuba is nergens anders mee te vergelijken. Naast de hotspots Havana en Trinidad zijn de oldtimers, de karren met ossen en/of paarden en de tabaksteelt de opvallendste bezienswaardigheden. Het is een land van sigaren, communisme, suiker, rum, salsa en verval. Het eiland dat beroemd is door Fidel Castro en Che Guevara koestert zijn cultuur. Op veel plekken lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Waarschijnlijk vanwege geldgebrek zijn zaken onaangeroerd gebleven. Cuba is sinds de revolutie van 1959 officieel een socialistische staat. De communistische deken ligt nog altijd over het eiland, maar her en der wordt een stukje opgetild.
Hoewel de toeristische sector vrijwel volledig in handen is van de overheid, grijpt het vrije ondernemerschap zijn kans. Sinds 2010 mogen burgers zich als zelfstandige vestigen. Onze groep is verplicht in enigszins shabby staatshotels te slapen, maar mag twee nachten doorbrengen bij Cubanen thuis: in een casa particulare, vergelijkbaar met een B&B. Sommige Cubanen mogen in hun eigen huis een klein restaurantje houden: een paladar.
Door het vrije ondernemerschap groeit de tweespalt in de samenleving. Burgers werkzaam in de toeristenindustrie verdienen beduidend meer dan de Cubanen die moeten rondkomen van het overheidsloon.
Met een slecht draaiende economie en gebrek aan steun van linkse bondgenoten (voorheen de Sovjet-Unie en Venezuela) zijn er overal tekenen van schaarste. Er is weinig variëteit aan groente en vlees (ook in de restaurants), het asfalt is slecht en her en der vol met gaten en kuilen. Autobezit (net als de aankoop van benzine) is een enorme luxe. Hierdoor én een vrijwel niet-bestaande transportsector rijden er ontzettend veel paarden met wagens rond. Meestal met een vriendelijke boer op de bok die bij wijze van beleefdheidsgroet bij het passeren even zijn hand naar zijn strooien hoed brengt.
Van half maart tot begin april 2018 worden we in een autobus door het land gereden. Onderweg zien we diverse karakteristieke verschijnselen, zoals sigaren rokende vrouwen (het liefst hele grote - sigaren), paard en wagen dus, openbare toiletten met lage klapdeurtjes, mensen die met geld zwaaien bij een bushalte in de hoop op een (betaalde) lift, de duizenden oldtimers, alle soorten taxi's, van brommer tot fietstaxi, de samenklontering van Cubanen bij een wifi-spot voor een staatshotel, twee muntsoorten: de pesos en de Cubaanse Convertible (CUC), vrijwel alle Cubanen lopen met muziek, toeristenvervoer in staatsbussen en slechts sporadisch peper op tafel in restaurants.
De reis begint in Havana en gaat verder naar Pinar del Rio, de Vinales vallei, de Varkensbaai, Cienfuegos, Trinidad, Camagüey, Sierra Maestra, Santiago de Cuba en het strand van Guardalavaca. De laatste overnachting is in Santa Clara.
Op het hele eiland zijn de revolutie en alle gevolgen daarvan nog zichtbaar. Overal kom je teksten en afbeeldingen tegen die deze belangrijke periode van Cuba in leven houden. Tijdens onze rondrit rijst het beeld dat de Cubanen nog altijd de namen van Fidel Castro en Che Guevara koesteren. Gratis onderwijs en medische zorg, erfenis van diezelfde revolutie, zijn heden ten dage nog steeds een verworvenheid.
in Cuba is alles en iedereen relaxed. De sfeer is positief, de zon schijnt, het is warm. Kalm aan, lijkt het motto. Geniet van het leven. Luister naar de moeoesiica!, flaneer over de straten met je lief.
Cuba is anders. Zonder dat ik het door heb, krijgt dit land mij steeds meer in zijn greep. Maar eerlijk is eerlijk: één keer naar Cuba volstaat. Het is leuk, met aparte dingen, maar daverend landschap ontbreekt en in drie weken is het toch meer van hetzelfde. Twee weken zou ook lang genoeg zijn geweest. Jammer dat Cuba zo ver weg is, want Havana en wellicht ook Trinidad zijn uitgelezen plaatsen voor een stedentrip. Beide zeer fotogeniek en dé plek om urenlang rond te dolen met je camera.

vlag cuba
Van deze trip is een reisverslag.
Hiernaast (of hieronder voor mobiel) kunt u gelijk naar een gewenste pagina uit het reisverslag.

Ook is er een galerij met      foto's

terug naar Auto

Geraadpleegde literatuur:
Extra reisgids Cuba van de ANWB

Deze reis is gemaakt met Djoser