REISNOTITIES.nl

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika

Het typische Afrikaanse savannelandschap, in Botswana. Foto: Stella van Zanten©

Johannesburg ● Kalahari desert
Bushmen ● Okavango-delta
Moremi ● Savuti
Chobe ● Victoria FallsIntro Botswana 2019


vlag botswana vlag zimbabwe
vlag botswana vlag zimbabwe
Moerasachtig grasland, uitgestrekte wildernis, grote rivieren, woestijn, zoutpannen en heel veel wildlife. Binnen Afrika is Botswana een van de beste bestemmingen als het om safari gaat. Dat is mede te danken aan de overheid, die bijna veertig procent van het land heeft ingericht als natuurgebied, hetzij als nationaal park hetzij als reservaat. Plezierjacht is verboden. Daarnaast heeft het land een snel groeiende economie en een stabiele overheid.
In 1995 bezocht ik deze landen voor de eerste keer. Toentertijd lag de nadruk op Zimbabwe, nu is dat Botswana. Twee dagen lang rijden we door de Kalahari-woestijn, gelegen in het zuiden en westen van Botswana. Eindeloos rijden we over de lange, geasfalteerde weg met aan weerszijden bush. Struisvogels lopen vrij rond en rennen af en toe mee met de langzaam rijdende truck. Soms zien we een olifant tussen het struikgewas, of een giraffe. Ergens in de woestijn maken we een wandeling met Bushmen. Ze vertellen over hun manier van leven. Aan het einde van onze ontmoeting is duidelijk dat we nogal verschillen, om het zo maar te zeggen. Behoud van cultuur is belangrijk, zeker die van de Bushmen, maar ook die van ons.

Washroom in our tented camp in the Okavango-delta
Boatsman in a mokoro

Na nog eens een halve dag rijden over een slechtere weg komen we aan bij de Okavango-delta, de enige delta die uitmondt in een woestijn (de Kalahari). Vier uur lang varen we in een gemotoriseerde boot door de Panhandle voordat we aankomen op het eiland van Drifters, de reisorganisatie waarmee deze reis is gemaakt. Een aantal nachten slapen we in ruime tweepersoonstenten en ervaren we de delta, te voet, per boot en vanuit een helikopter. Nooit eerder zag ik een olifant vanuit de lucht.

Wild dogs in Moremi national park
Victoria Falls

En verder trekken we door de uitgestrekte wildernis, naar Moremi Game Reserve, waar ik mijn eerste luipaard bij daglicht zie en waar we volledig zelfvoorzienend diverse dagen doorbrengen. Onze luxe bestaat uit een bush-toilet en een bush-douche! In de nacht horen we leeuwen brullen. We treffen de met uitsterven bedreigde wilde honden, net als in Savuti Game Reserve. We hebben veel geluk en zien onvoorstelbaar mooie dingen.
Via Maun gaan we naar Zimbabwe, waar we de Victoria Falls bekijken. Ook hier te voet en vanuit de lucht. Machtig gezicht.

Deze reis is gemaakt van 17 september tot en met 2 oktober.

Van deze trip is een reisverslag.
Hieronder kunt u gelijk naar een gewenste pagina uit het reisverslag.

terug naar Truck en Jeep

Deze reis is gemaakt met Drifters Adventure Tours uit Zuid-AfrikaOkavango-delta

Moremi en Savuti