old town berat

De wijk Mangalemi naast de Osum-rivier in Berat, de stad met de duizend ramen. Foto: Stella van ZantenĀ©




Pittoresk Berat

Pittoresk Berat











Op weg naar Berat komen we door valleien met rijen en rijen olijfbomen en appelbomen. Als je eenmaal van de grote weg af bent, is het redelijk rustig op de weg. Zelfs zo rustig dat een man en vrouw heel kalm voorttuffen op een door een ezel getrokken kar. Er is nauwelijks gemotoriseerd verkeer. De vrouw lacht vriendelijk en de man steekt net zo vriendelijk zijn hand op.

op het platteland wordt de ezel veelvuldig gebruikt voor transport
de Gorica-brug met rechts de wijk Gorica en linksboven de burcht
detailfoto van de witte huizen met de duizend ramen in de wijk Mangalemi
smal steegje met kinderkopjes in de wijk Mangalemi

Halverwege de ochtend zijn we in het pittoreske Berat (op de werelderfgoedlijst van Unesco). Na de lunch buiten bij hotel Kapllani, waar we het overheerlijke Albanese gerecht Fërgesë eten, lopen we urenlang door de mooie wijken Mangalemi en Gorica, beide gelegen aan weerszijden van de Osum-rivier die de stad als het ware doormidden hakt. Naast de rivier liggen op de hellingen van de omringende heuvels dicht tegen elkaar aan de vele witte huizen met de ramen. Elk huis is anders, elk raam is anders. Maar op de een of andere manier lijkt alles bij elkaar te passen en samen een naadloos geheel te vormen. Daartussen - met name in het charmante Gorica - kronkelstraatjes en steegjes met bestrating van kinderkopjes.

Het is echt prachtig. We voelen ons ver terug in de tijd. Berat maakt immers nog altijd een authentieke indruk ondanks het toegenomen toerisme. Geen schreeuwerige eettenten of disco's of toeristenwinkels. Langs de rivier liggen prachtige, brede stoepen van lichtgekleurd natuursteen. We lopen over de oude Ottomaanse Gorica-brug en langs de gelijknamige wijk terug. Lokale bewoners maken voor hun huis een praatje met bekenden of doen een klusje aan hun fiets. Op straat zitten mannen op een krukje rondom een krat. Zij spelen een bordspel. Berat is van de inwoners en - gelukkig - nog niet bedorven.
's Avonds eten we heerlijke, Albanese gerechten in een van de vele restaurants aan de Bulevardi Republika in het centrum. Veel lokale inwoners maken hier een ommetje. Er is een kleine kermis en een speelplaats. Hier valt het ons op dat de jeugd vrijwel in zijn geheel in het zwart is gekleed en veelal hetzelfde soort kapsel draagt. Mode is overal.

huis in Mangelemi met doorkijkje naar de wijk Gorica
de wijk Gorica, schitterend gelegen naast de Osum
natuurstenen stoepen langs woningen waar inwoners hun eigen dingen doen
de Bulevardi Republika waar de lokale inwoners flaneren

Burcht Berat

De volgende dag bezoeken we de burcht van Berat, hoog boven de wijk Mangalemi gelegen. Het is een fiks klimmetje van zo'n twintig minuten als je te voet gaat vanuit het centrum. Maar je kunt ook met de (kleinere) camper omhoog, zij het dat de parkeerplekken boven wat krap zijn. De middeleeuwse burcht is een behoorlijke toeristische attractie en het wemelt er dan ook van de hotels, guesthouses en horeca. Opvallend genoeg wonen er ook mensen. Na betaling van 100 lek lopen we een rondje over de burcht, gaan binnendoor via smalle, middeleeuwse steegjes en kijken neer op de wijk Gorica met de Osum. Heel mooi.
Vanuit Berat kun je heel goed een dagtrip maken naar de Osumi-kloof. Maar dat is voor morgen.

bij de ingang van de burcht wordt de bezoeker verwelkomd met muziek
de Saint Triada kerk met een volledig beschilderd interieur
oude muur opgesierd met een groot hoofd
middeleeuwse steegjes op de burcht



Osumi-kloof

vorige pagina

naar boven

terug naar intro