Hemsedal

Hemsedal


Hemsedal

Prachtig gelegen houten huis aan de rivier de Hemsil. Foto: Stella van ZantenĀ©


turistveger hardanger - bron: www.nasjonaleturistveger.no turistveger hardangervidda - bron: www.nasjonaleturistveger.no

Onverdroten verder omhoog maar weer, over de 13 (turistveger Hardanger) en langs het Sørfjord. Tot aan Kinsarvik is het een vrij smalle weg. Het is heel druk met verkeer. Goed te merken als de Noren vrij zijn (het is tweede Pinksterdag). Bij Brimnes rijden we de 7 op langs het Eidfjord. Daar laten we voor even de fjorden achter ons, want we gaan over de Hardangervidda naar het oosten. De vidda is een van de grootste hoogvlaktes van Europa, maar wij zien alleen de noordkant ervan. Nou ja, zien? We zien eigenlijk niets van de hoogvlakte. De volledige turistveger naar Geilo is één grote sneeuwvlakte. De weg is schoon. Langs de kanten hier en daar wat lage sneeuwmuurtjes. Jammer genoeg lopen we net een 'rijdende' slee met honden ervoor mis. Ze waren net bij een parkeerhaven aangekomen, maar de sporen zijn nog goed te zien. Ook zien we twee langlaufers die langzaam verdwijnen in de witte vlakte. En een man die zijn bijna volledig ingesneeuwde hut uitgraaft. Het leven valt niet altijd mee in het winterse Noorse land. De zon schijnt onophoudelijk tijdens onze rit. Bij Gol gaan we de 52 op naar de plaats Hemsedal. Daar zetten we onze camper neer achter de Spar, aan de rivier de Hemsil. Prachtige plek.

korstmossen langs een schitterende weg bij Borlo
de staafkerk in Borgund

Door het Hemsedal komen we uit bij Borlo (aan de E16). Hier wel wat sneeuw, maar geen vergelijking met eerder. Wel zien we daardoor nu mooi de korstmossen op de rotsachtige ondergrond. In Borgund stoppen we voor een bezichtiging van de staafkerk. Zestien drakenhoofden telt deze bekendste staafkerk van Noorwegen. We gaan niet naar binnen, maar kijken alleen van de buitenkant naar dit zeer fraaie stuk vakwerk. De ernaast liggende (rode) kerk vinden we ook mooi. We rijden een stukje historische route (leuk) tot iets voorbij Galdane en daar de E16 weer op naar Laerdal.
Laerdal maakt een vriendelijke indruk op ons. Het plaatsje ziet er charmant uit, goede sfeer, met mooie, witte huizen. Een inwoonster vertelt ons dat de turistveger Aurlandsfjellet gesloten is in verband met de sneeuwval. De zoveelste activiteit en/of route die we niet kunnen doen door het aanhoudende koude en slechte weer. Dus toen maar de 24,5km lange Laerdalstunnel gereden. In twintig minuten zijn we aan de andere kant, in Aurland. We gaan door naar Flåm. Kijk op de volgende pagina voor een verslag van de tocht over het Auerlandsfjord en Naeroyfjord.
We vervolgen de E16 naar Vinje. Bij Gudvangen zien we twee enorme cruiseschepen liggen. Ze komen niet tot aan de kade; de passagiers worden met kleinere schepen aan wal gebracht. Over de 13 door naar Voss. We nemen niet de kortste route naar Bergen, maar kiezen voor de 13 tot Granvin.
Daar draaien we de turistveger Hardanger op om de schitterende route langs een deel van het Hardangerfjord te rijden. Tot aan Norheimsund daalt en stijgt en kronkelt de weg onophoudelijk. Aan de overkant van het fjord ligt sneeuw op de bergtoppen. En flink. Het zonnetje staat erop. In een grauwe en grijze hemel is deze uitgelichte strook een feest om naar te kijken.
Bij Norheimsund slaan we af naar de 7 tot aan Hisdalen. Daar rijden we de gele weg (op de kaart), de 137, op tot vlak voor Osøyro, al de tijd langs het water. We zoeken tevergeefs naar een slaapplek. We gaan over op de zeer smalle 552 naar Lysekloster. In dit dorp overnachten we op een rustige parkeerplaats aan een haventje. Het is niet verkeerd wonen hier, in dit deel ten zuiden van de stad Bergen.

witte toppen langs het Hardangerfjord
de vismarkt in Bergen

Via Fanahammaren zijn we in een half uurtje op de camperplaats in Bergen. Deze ligt naast de Bergenshallen en vlakbij een halte van de sneltram naar de stad. Beetje langs dé attractie Bryggen gelopen en af en toe een winkel in. Bergen valt ons ontzettend tegen. Bryggen bestaat uit een aantal gevels, die er ook heel erg 'nieuw' uitzien. De beroemde vismarkt stelt net zo weinig voor. We eten voor € 40 een lauw visje en het is nog weinig ook. In aquaria zwemmen enorme koningskrabben en kreeften. Krijg ik altijd een beetje een akelig gevoel van in mijn maag. Nee, we kunnen de charme van Bergen niet ontdekken. We vinden het een plaats zonder uitstraling. Desondanks doet de middenstand goede zaken: in de haven liggen twee gigantische cruiseschepen.

Naeroyfjord

vorige pagina

naar boven

terug naar intro