lemen hut el molo-stam in kenya
lemen hut in kenya

Intro Kenya en Tanzania 1993


zandweg in kenya grote slenk in kenya Masai flamingo's bij lake nakuru karen blixen house koloniale trein kenya evenaar In september 1993 is het zover. Een droom komt uit. Ik ga voor de eerste keer naar Oost-Afrika. Hoewel ik nauwelijks enig idee heb van wat me te wachten staat, overtreft deze groepsreis al mijn verwachtingen. Vanaf het moment van aankomst tot vertrek leef ik in een soort roes.
Drie weken lang kijk ik mijn ogen uit. Het is te veel om allemaal verwerkt te krijgen. Alles wat ik zie en meemaak is nieuw voor mij: bananenplantages, tropische regenbuien, alleen maar donkere mensen, olifanten, leeuwen (met vers gevangen prooi), de geuren, de Masai (en hun dansen), ontwaken op Mount Kenya, andere culturen, andere geluiden, nog veel meer wilde dieren, de evenaar, in een tent slapen op de vlaktes van Kenya (met olifanten, nijlpaarden en hyena's om ons heen), koffieplantages, rode aarde, de evenaar, eindeloos stof, extreme hitte, daverende armoede.
Bij Lake Nakuru zien we duizenden en duizenden flamingo's. De hele rand van het meer kleurt roze. Wat een pracht! We rijden door een groot deel van Kenya en bezoeken in het noorden het Turkana-meer. In Tanzania zien we de Serengeti en de Ngorongorokrater. Het kan niet op. En wat is het allemaal mooi! Ik verslind elke dag met mijn ogen. Mijn hart verkleeft aan dit gebied, dat zóveel heeft te bieden. Het is een overweldigende ervaring die knalhard binnenkomt.
Even buiten Nairobi bezoeken we het huis waar de schrijfster Karen Blixen van 1914 tot 1931 heeft gewoond. Zij heeft daar een koffieplantage. Uiteindelijk keert zij terug naar Denemarken, waar zij het boek 'Een lied van Afrika' schrijft. Dit boek is verfilmd ('Out of Africa'). Aangezien deze film in 1985 een diep geworteld verlangen naar Afrika bij mij opriep, is dit bezoek bijna een 'moetje'.
Tot slot reizen we met de koloniale nachttrein in een sukkelgang van Nairobi naar Mombasa aan de kust. Vandaar vliegen we naar het eiland Lamu, waar we nog een week blijven. Op de terugweg rijden we onder begeleiding van militairen per bus via Malindi terug naar Mombasa. Er zijn aanvallen geweest van vluchtelingen uit Soedan. Ook dat is Afrika.

Turkana-meer

terug naar Truck en Jeep

Dit verhaal is eerder gepubliceerd
in het Zaterdags Bijvoegsel van
Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad
in juli 1994

Deze reis is gemaakt met Baobab