landelijk Slowakije
landelijk Slowakije

Intro Tsjechië en Slowakije 2014


tsjechie en slowakije platteland van TsjechiĆ« Zeven weken lang toeren wij met de camper in Tsjechië en Slowakije, we rijden circa 4500km. We beginnen in het Tsjechische Cheb en maken vervolgens een rondje door beide landen. We 'doen' eerst het noorden en rijden via het zuiden in westelijke richting terug.
Ook bezoeken we de hoofdsteden Praag en Bratislava.
Wij vinden beide Middeneuropese landen mooi, maar Slowakije nét iets mooier. Geweldige natuur, vele burchten en kastelen en dorpjes en steden, in beide landen.
In de landerijen naast camping Bozanov in het Tsjechische Bozanov maak ik een lange wandeling op het karrenspoorpad. Er is geen enkel teken van menselijk leven. Geen geluid, geen (verkeers)wegen, geen bebouwing. Niets. Zooo stil! Een wandeling terug in de tijd.
We zien de meest prachtige Middeneuropese bouwstijlen. Overal hangt nog de sfeer van het jarenlange communisme; met name campings hebben er - zo lijkt het - een sport van gemaakt de hutjes en barakken uit de lange periode na de Tweede Wereldoorlog in stand te houden. Wel opgeknapt.
De meeste campings liggen mooi, met veel natuur en/of groen er omheen.
De grootste armoede en afgebladderde huizen zien we in het zuiden van Slowakije. Daar leven ook veel Roma.
Wij rijden alleen de kleinere wegen, slechts heel af en toe snelweg. Wel laat de kwaliteit van het asfalt nogal te wensen over.
Prachtige rit gereden in centraal-Slowakije: de 548 gevolgd vanuit Medzev naar Krásnohorské Podhradie. Bij de plaats Uhorno staan er borden 'stijgingspercentage 18%', maar dan kun je al niet meer draaien. Gewoon in de eerste versnelling omhoog. Gaat goed. Bij Roznava de 50 op, tot aan Plesivec. Vanaf daar binnendoor naar de dorpen Licince, Slvetice en Kamenany.
Positieve verrassingen zijn de Tsjechische plaats Olomouc en Bratislava. Onvergelijkbaar, maar allebei met een grote charme en frisheid.

Vanuit Slowakije maken we een kleine uitstap naar Polen om Krakau, Auschwitz en Birkenau te zien.
Zeven weken blijkt toch te kort, het meest oostelijke deel van Slowakije wordt geschrapt.
De reisperiode is van medio juni t/m eind juli 2014.
Op veruit de meeste campings kan alleen contant worden betaald.
Na de Tweede Wereldoorlog wordt Tsjechië-Slowakije een communistische dictatuur (1948) en onderdeel van het Warschaupact, tegenhanger van de Navo. In 1989 wordt de democratie hersteld. Vier jaar later worden Tsjechië en Slowakije zelfstandige landen.
Ze zijn Navo- en EU-lid.

vlag tsjechie vlag slowakije Van deze trip is een reisverslag.
Hieronder kunt u gelijk naar een gewenste pagina uit het reisverslag.

terug naar Camper

Ook is er een overzicht van de bezochte campings en camperplaatsen. Zie ook de menubalk bovenaan deze pagina.

Geraadpleegde reisboeken:
Slowakije van Dominicus, Slowakije van Wereldwijzer, Tsjechië en Praag van National Geographic,
Tsjechië van ANWB Actief en Polen van Wat&HoePraagTheresienstadt

KamenicePravcická brána

Teplické skályVlkolinec

Oravský hradKrakau

Auschwitz-Birkenau