truck in Afrika

On safari

A departure into magic land

truck in Afrika

Afrika


"Africa gave me an incredible gift.
A glimpse of the world through God’s eye.
And I thought:
‘Yes, I see. This is the way it was intended'."

Karen Blixen

"I woke up in the morning and thought:
Here I am, where I ought to be."

Karen BlixenAfrika, het continent waar mijn hart ligt. Rijden over de vlaktes van Afrika is met niets anders te vergelijken. De warmige wind die ik op mijn lichaam voel, het eindeloze, weidse landschap dat zich voor mij uitrolt, de verlatenheid, de geuren die in mijn neus dringen, de geluiden en altijd en overal de verrukking over het uitzicht. Tijdens een game-drive voel ik voortdurend de spanning over een (onverwachte) ontmoeting met wilde dieren. Tijdens kampeerreizen dringen de nachtelijke geluiden van de dieren door het tentdoek. De roep van een hyena is onvergetelijk, net als het gebrul van leeuwen. Afrika zit in mij en bezorgt me een ongeëvenaard gelukzalig gevoel.
Ik heb de opspattende neveldruppels van de imposante Victoria-watervallen (Zimbabwe) op mijn gezicht gevoeld, ik keek naar enorme kuddes olifanten in de prachtige Taita Hills (Kenya), tijdens een avond-game-drive in South Luangwa (Zambia) volgde ik in een jeep twee luipaarden, in de Namib-woestijn (Namibië) liep ik temidden van betoverend landschap op de vlaktes die verder reiken dan het oog kan zien, boven de Makgadikgadi pans in Botswana 'hing' de meest indrukwekkende sterrenhemel ooit, ik zag Masai-dansers en opspringende kralenkettingen van hun vrouwen, in Tanzania bezocht ik doodstille wildparken en in Rwanda stond ik op drie, vier meter van berggorilla's.
Het verveelt nooit, het wordt nooit gewoon en nee, het is nooit genoeg.
Helaas wordt deze schatkamer van alle kanten bedreigd, door oorlog, jacht, roofbouw, overbevolking en niet in het minst stroperij. Over tientallen jaren - of eerder - zullen dieren die nu als 'vanzelfsprekend' de ongerepte parken bevolken, zijn verdwenen. Daarom ga ik keer op keer. Om te kijken. Zolang het nog kan.

In dit onderdeel van 'reisnotities' lopen groepsreizen en individuele reizen door elkaar heen, gemaakt in een truck of in een jeep.
In Kenya, Tanzania, Oeganda, Zimbabwe en Botswana stapten we na de vlucht over in een jeep, altijd onder begeleiding van een gids. Meestal waren we met z'n tweeën, soms met enkele anderen. Eén keer reisden we in een groepje, verdeeld over twee jeeps.
Een privé-safari in een wildpark is echt 'top of the bill'. De gids/chauffeur staat tijdens deze reis op maat (in Kenya) volledig ter beschikking van de reiziger. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan, maar je bent vrij om je reis naar eigen wens in te richten. Als je wilt, blijft de gids lang staan op een bepaalde plek. En dat heeft zo zijn voordelen. Ook heb je geen last van medepassagiers, die nét als jij je wereldfoto wilt maken, hun arm uitsteken.
Cheetah-farm is een verslag van vier weken vrijwilligerswerk op een cheetah-farm in Zuid-Afrika.Kenya 1993

Zimbabwe 1995Kenya 1996

Oeganda 2002Oeganda 2003

Kenya 2004Zanzibar 2007

Tanzania 2008Cheetah-farm 2009

Mocambique 2009Kenya 2010

Namibië 2017Zuid-Afrika 2019