platteland van Tsjechië

Onderweg


boerderij kasteel trosky kerk in tsjechisch dorp Een rondreis door Tsjechië en Slowakije levert te veel op om te beschrijven en/of te laten zien. Als je zoals wij circa 4500 km rijdt, dan zie je meer dan je kunt vertellen.
Wij vinden beide Middeneuropese landen mooi, maar Slowakije nét iets mooier. Geweldige natuur en bergen en kastelen en dorpjes en steden, in beide landen.
In de landerijen naast camping Bozanov in het Tsjechische Bozanov maak ik een lange wandeling op het karrespoorpad. Er is geen enkel teken van menselijk leven. Geen geluid, geen (verkeers)wegen, geen bebouwing. Niets. Zooo stil! Een wandeling terug in de tijd.
We zien de meest prachtige Middeneuropese bouwstijlen. Overal hangt nog de sfeer van het jarenlange communisme; met name campings hebben er - zo lijkt het - een sport van gemaakt de hutjes en barakken uit de lange periode na de Tweede Wereldoorlog in stand te houden. Wel opgeknapt.
De meeste campings liggen mooi, met veel natuur en/of groen er omheen.
De grootste armoede en afgebladderde huizen zien we in het zuiden van Slowakije. Daar leven ook veel Roma.
Wij rijden alleen de kleinere wegen, slechts heel af en toe snelweg. Wel laat de kwaliteit van het asfalt nogal te wensen over.
Prachtige rit gereden in centraal-Slowakije: de 548 gevolgd vanuit Medzev naar Krásnohorské Podhradie. Bij de plaats Uhorno staan er borden 'stijgingspercentage 18%', maar dan kun je al niet meer draaien. Gewoon in de eerste versnelling omhoog. Gaat goed. Bij Roznava de 50 op, tot aan Plesivec. Vanaf daar binnendoor naar de dorpen Licince, Slvetice en Kamenany.
Positieve verrassingen zijn de Tsjechische plaats Olomouc en de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Onvergelijkbaar, maar allebei met een grote charme en frisheid.

Praag

naar boven

terug naar intro