krakau


Krakau


panden in krakau


Afgezien van de prachtige, statige panden heeft de Grote Markt (Rynek Głowny) in het oude centrum van Krakau nog veel meer te bieden, zoals de Mariakerk, één van de mooiste kerken uit de hele regio. Het plein uit de dertiende eeuw is het grootste middeleeuwse plein van Europa. Net als de omliggende straten staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ook zijn er de Adalbertkerk, de grote Raadhuistoren en de Lakenhal. Het fijne aan Krakau is dat alle bezienswaardigheden op loopafstand liggen.
Als we op weg naar de wijk Kazimierz het centrum een beetje uitlopen, komen we langs de Wawelburcht. Dit koninklijke paleis telt een oppervlakte van ruim zevenduizend vierkante meter. Tijdens een rondleiding wandel je van de ene prachtige zaal in de andere.

muur joodse ghetto


Dat doen wij niet, want wij komen speciaal voor de joodse wijken Kazimierz en Podgórze. Inmiddels is dit historisch beladen gebied een populaire plek geworden. Geschiedenis, frisse horeca-gelegenheden en straatkunst gaan hier samen. In Kazimierz bevindt zich de oude en grootste synagoge van Polen en het Landaupaleis, ook wel het Joranowpaleis genoemd.
We steken de rivier de Wisla over en lopen naar de wijk Podgórze. De rijkere joden ontvluchtten in de loop der tijd de overvolle straten van oost-Kazimierz en zijn net als veel intellectuele joden in Podgórze gaan wonen.
Het joodse getto was in Podgórze. De oorspronkelijke bewoners moesten gedwongen vertrekken en kregen de vrijgekomen huizen in Kazimierz. In het getto zaten 15.000 joden, waar eerst slechts drieduizend mensen woonden. De nazi's bouwden een muur om de wijk, waarvan nu nog enkele delen zijn te zien. Vanaf 1942 zijn vele joden afgevoerd naar de concentratiekampen, onder meer naar het nabij gelegen Plaszów. In 1943 werd het getto ontruimd.

muur joodse ghetto


In Podgórze is volop joodse geschiedenis te zien. We bekijken er de muur, het plein met de lege stoelen, de apotheek van Tadeusz Pankiewicz, Apteka Pod Orłem (Apotheek Onder de Adelaar) en de fabriek van Schindler. De apotheek was de enige in het getto en speelde tijdens WOII een opmerkelijke rol. De Poolse eigenaar Tadeusz Pankiewicz en zijn medewerkers kregen toestemming om vrij in en uit het getto te reizen. Op die manier konden ze voedsel, medicijnen, valse papieren en informatie smokkelen ten gunste van de joden. Kinderen kregen kalmeringsmiddelen om zo stil te blijven tijdens razzia's. Ook werden joden die op de lijst van deportatie stonden in de apotheek verborgen gehouden. Nu is het een museum.
Tegenwoordig heet het plein waaraan het gebouw staat Plac Bohaterów Getta (Plein van de helden van het getto). Op dat plein staan allemaal grote bronzen stoelen. Dit plein is in zijn geheel monument en gedenkplaats voor de joden uit het getto. De zeventig stoelen staan symbool voor leegte die achterbleef na de ontruiming van het getto. We willen er uit respect niet op gaan zitten en lopen rustig tussen de stoelen door. De joden die gedeporteerd werden, kwamen bijeen op het plein, vanwaar zij werden weggevoerd.

bewijzering museum schindler


De wijk Kazimierz raakte overigens na de Tweede Wereldoorlog in verval. Pas toen Steven Spielberg er zijn film Schindler’s List opnam (1993), kwam de buurt weer tot leven. In de vlakbij gelegen voormalige fabriek van Oskar Schindler is een zeer interessant museum gevestigd, waar je uren kunt doorbrengen. Enorme zwart-witfoto's uit de Tweede Wereldoorlog sieren de wanden. Het joodse leven in Krakau wordt volop belicht. Erg boeiend. Oskar Schindler redde veel gettobewoners het leven door ze te werk te stellen in zijn emaillefabriek, de Deutsche Emailwarenfabrik, kortweg DEF, of Emalia voor de joden.

Auschwitz

vorige pagina

naar boven

terug naar intro