REISNOTITIES.nl

Käsmu-eiland in Estland met zwerfkeien. Foto: Stella van Zanten©
Verstild dorp in Litouwen. Foto: Stella van Zanten©
Het leegstaande Malla mõis in Estland. Foto: Stella van Zanten©
Ergens onderweg in de Baltische Staten. Foto: Stella van Zanten©
Gevallen appels in Aukstaitija national park in Litouwen. Foto: Stella van Zanten©

Intro Baltische Staten 2013


Onze bestemming de Baltische Staten is gelijk een voltreffer. Rust, ongerepte natuur, prachtige (hoofd)steden, mooie stranden met zwerfkeien en pijnbomen. Het is onze eerste camperreis. Althans, met onze eigen Hymer B584. We willen ergens naartoe waar het stil is. Nou, dat is gelukt. Wekenlang rijden we door verstilde gebieden, waar niemand lijkt te wonen. Een onaangetaste kust, resultaat van een kleine vijftig jaar Russische bezetting; de stranden waren niet toegankelijk voor de bevolking. Ook nu, midden in de zomer, zijn we (vrijwel) de enigen aan het strand. Misschien wel de verkeerde landen om mee te beginnen; alles hierna zal minder (stil) zijn waarschijnlijk. Maar dat is achteraf.

We rijden over weggetjes langs kliffen, waar vrijstaande huizen liggen met een mooi uitzicht op de Finse Golf. Schitterende, ongerepte plekken. Maar ja, dat geldt eigenlijk voortdurend. Overal waar we komen, vinden we het mooi. We zijn absoluut en vol overtuiging onder de bekoring van de Baltische Staten. Litouwen vinden we het allermooist.
Alledrie de landen hebben mijns inziens veel te bieden. De steden Tallinn, Tartu, Riga en Vilnius zijn meer dan een bezoek waard, net zoals de Kruisenheuvel in Litouwen. De prachtige kustlijn, het verlaten binnenland, bossen, natuurgebieden, veel leuke plaatsjes en tal van houten kerken, in alle maten en kleuren maken de Baltische Staten een rustige, maar aantrekkelijke bestemming.
De weg Via Baltica zou langs de mooiste plekken van de Baltische Staten voeren. Deze weg is onderdeel van de Europese Weg 67, van Praag naar Helsinki (1630km). Het deel wat door de Baltische Staten voert, de Via Baltica, is 633km. Wat een onzin, als ik zo vrij mag zijn. Grote delen van de weg zullen ongetwijfeld door mooie natuur lopen, maar wij rijden het stuk Tallinn-Pärnu in Estland. Dat deel kun je rustig overslaan. Het betreft een drukke verkeersweg, waar je weinig van het landschap ziet. Nee, beter is het de binnenwegen te rijden. Daar zien we de 'lege' schoonheid van het Balticum.

Route camperreis Baltische Staten
Camperplek in Estland aan de Oostzee

Deze reis is gemaakt tussen medio juli en 1 september 2013.
We hebben ruim 7600 km gereden. De heen- en terugreis gaan door Duitsland en Polen.
Vooraf is niets gereserveerd; alle overnachtingen zijn op campings. Op een enkele uitzondering na zijn deze alle voorzien van een stroomaansluiting voor de camper. De meeste liggen mooi en rustig. Overal is drinkwater wat probleemloos kan worden geconsumeerd. Onderweg doen we boodschappen bij (kleinere) supermarkten. Op veel plekken kan met een pinpas worden betaald, anders geld pinnen bij banken. Op de meeste campings daarentegen moet contant worden afgerekend.
Wij rekenden in Letland en Litouwen nog af met andere valuta, maar inmiddels hebben deze landen, net als Estland, ook de euro.

Hieronder onze drie autoreizen door het noordelijkste land van de Baltische Staten. Deze trips zijn ook goed met een camper te maken.
lonely house in Estonia

Estland 2011

Onderweg komen we door verstild land en zien we veel grijze, houten huizen temidden van graslanden en bossen.

stork nest in Estonia

Estland 2012

We rijden langs de noordkust, toeren door het binnenland naar Haapsalu aan de Oostzee en bezoeken het eiland Hiiumaa. Overal zijn ooievaarsnesten.

Vihula manor

Estland 2017

Rond en met de kerstdagen verblijven we in het sprookjesachtige Tallinn en het fantastische Vihula manor in Lahemaa national park.


Taalkundig staan de Letten en de Litouwers dicht bij elkaar, zij spreken Baltische talen. De Esten behoren, net als de Finnen en de Hongaren, tot de Fins-Oegrische taalgroep.
De Baltische Staten hebben een lange en bewogen geschiedenis met een aaneenrijging van verschillende bezettingsmachten. Slechts tussen de beide wereldoorlogen in en sinds 1991 kennen de landen vrijheid. In 1918 ontstaat de Republiek Estland.
Na de Tweede Wereldoorlog worden Estland, Letland en Litouwen onderdeel van de USSR, Unie van Socialistische Sovjet Republieken.
In 1991 krijgen ze hun onafhankelijkheid terug. Alledrie de landen zijn zowel EU-lid als lid van de Navo.


vlag estland vlag letland vlag litouwen
Van deze trip is een reisverslag.
Hieronder kunt u gelijk naar een gewenste pagina uit het reisverslag.

Ook is er een overzicht van de bezochte campings en camperplaatsen.

Er zijn     foto's   van de drie Baltische Staten. Of gebruik de menubalk bovenaan deze pagina.
Voor vragen en/of reacties met betrekking tot deze reis stuur een      email
naar Stella van Zanten

terug naar Camper

Geraadpleegde literatuur:
Baltische Staten van Insight Guide, Estland, Letland en Litouwen van Capitool reisgidsen
en Estland, Letland en Litouwen van de ANWB
www.visitestonia.com