truck in afrika"All I wanted to do was get back to Africa.
We had not left it, yet, but when I would wake
in the night I would lie, listening,
homesick for it already."

Ernest Hemingway, uit 'Green Hills of Africa'.


Truck


Al tijdens de eerste seconden van de film 'Out of Africa' (1985) voel ik me overweldigd. De beelden, de geluiden van Afrika raken me ergens van binnen, nog voordat ik er ooit één voet heb gezet.
Het duurt nog acht jaar voordat ik afreis naar dit machtige continent. Hoewel ik niets van Afrika weet, is alles precies zoals ik het me heb voorgesteld. En meer. Veel meer. Zonder het te weten is het een wereld waarnaar ik altijd heb verlangd.

Deelnemen aan een groepsreis is een aparte ervaring, al is het maar omdat je geen privacy hebt. Na het over en weer aftasten van elkaar ontstaat een soort 'verbond'. We zijn hier nu eenmaal met z'n allen en iedereen doet zijn best het leuk te hebben (al dan niet met elkaar).
Het is altijd afwachten hoe de groep draait. Een gezelschap met louter ervaren reizigers beweegt zich immers anders dan een hoop nieuwelingen.
Dat de reisroute min of meer vaststaat, heeft zowel voor- als nadelen. Je kunt achterover leunen, anderzijds is er weinig eigen inbreng. Maar sommige reizen zijn veiliger in een groep dan individueel. En ook dat telt.
De Dominicaanse Republiek hoort eigenlijk niet in dit hoofdstuk thuis, maar speelt zich deels wel af in een truck. Vandaar.Kenya 1993

Oeganda 2002Dominicaanse Rep. 2006

Mocambique 2009Namibië 2017