Olympia

Olympia


Tempel van Zeus

De Tempel van Zeus in Olympia. Foto: Stella van Zanten©


Vroeg in de ochtend lopen we vanaf de camping naar het grote opgravingsveld van Olympia. We hebben geen zin tussen de massa toeristen terecht te komen. Om 8 uur gaan de poorten open en kun je je vergapen aan de 'heilige' plek waar ooit de eerste Olympische Spelen zijn gehouden.

Olympia
Olympia
Olympia

We dalen via haarspeld-bochten zo'n 800m fors af tot de ingang, waar de eerste bussen al zijn gearriveerd.
Al ruim voor onze jaartelling, 776 voor Christus, hebben hier de eerste Olympische Spelen plaatsgehad. Het sportevenement duurde destijds een dag en er was maar één onderdeel, namelijk een stadionloop van 192 meter, meldt Wikipedia. In de loop van de eeuwen kwamen er steeds meer onderdelen bij: onder meer worstelen, speerwerpen, lopen, vijfkamp, verspringen en discus werpen. Elke vier jaar wordt hier de Olympische vlam ontstoken. Vanaf de negende eeuw is het hele gebied bij Olympia verlaten geweest. De rivier Kladeos overstroomde vervolgens en van het hele Olympia was er niets meer te bekennen totdat de Engelsman Richard Chandler in 1766 de ruïnes ontdekte. Ruim honderd jaar later hebben Duitse archeologen Olympia blootgelegd.

Olympia
Olympia
Olympia
De atletiekbaan
Ingang van de atletiekbaan
Olympia

De belangrijkste tempel was die van Zeus Olympios. De ruïne van deze tempel ligt in het midden van het terrein en bestaat uit een hoop platte ringen. Daaruit werd in 2005 één zuil gereconstrueerd.
Twee uur lang lopen we langs wat eens was - langs restanten van vroegere schoonheid. Het is apart om zoveel brokstukken achter elkaar te zien. Ergens heb ik wel het idee dat het allemaal een geheel is, bij elkaar hoort, maar ik vind het bijna ondoenlijk om me op basis van de restanten een voorstelling te maken van hoe (mooi) het ooit geweest moet zijn.

plattegrond Olympia

Gelukkig zien we achteraf bij de kiosk een ansichtkaart met alle gebouwen in vlekkeloze staat. Kijk! Zó zag het er uit! Nu komt alles tot leven!
Tijdens onze rondgang kuieren we langs onder meer de Palaestra (oefenplaats voor worstelen en boksen), de Basiliek (werkplaats van Phidias), het Leonidaion, de villa van Nero, de sokkel van Nike Paionios, natuurlijk in het midden de tempel van Zeus, de Heratempel en het stadion. Op deze dag wordt de voormalige hardloopbaan 'geschoren' door twee mannen met grastrimmers. Aan de zijkant ligt nog duidelijk zichtbaar het stenen platform voor de jury. De baan ligt prachtig tussen de groene heuvels.
Sommige delen van de archeologische plek zien er wel heel 'neergelegd' uit, om de toeristen wat te zien te geven. Desondanks is een rondgang over deze historische plek zeker iets wat je bijna gedaan móet hebben.

Klooster Prodromou

vorige pagina

naar boven

terug naar intro