Kalogria-Süd

Kalogria-Süd


Umbrella pine forest

De 'paraplu-dennen' in de Umbrella pine forest. Foto: Stella van Zanten©


Het noordwesten van Griekenland slaan we over. Ons doel is de Peloponnesos. Wel slapen we de eerste nacht op het vasteland, in Plataria. We parkeren de camper op de weg, langs de stoep en het strand. Opnieuw uitzicht op zee! Natuurlijk gaan we uit eten deze eerste avond in Griekenland, gewoon in een tentje waar de tafels op het strand staan.
We kijken op de baai met de jachthaven van Plataria. De volgende ochtend zien we een jonge man het aangespoelde wier bij elkaar harken. Hij krijgt bezoek van een zwerfhond.
Via de E55 en de A5 rijden we naar Patra. Bij Andirrio gaan we de schitterende tolbrug over (van verre zie ik er twee zeilen van een schip in, kost wel €13,20) en rijden we het zo bekende schiereiland op.

Terras op het strand in Plataria
In de avond schijnen alle lichtjes in de baai

We nemen de A9 naar Ovria en de E55 tot Lapas. Daar naar Kalogria-Süd, aan de kust. Op de route zien we heel veel zwerfafval liggen, wat een rotzooi. Zonde. Het is ook geen fijne route om te rijden; het grootste deel mogen we niet harder dan 50, 60km. En dat op een doorgaande weg. De reden ontgaat ons. Vrijwel geen enkele Griek houdt zich dan ook aan de snelheidsbeperking. Alle verkoopkraampjes langs de weg staan leeg. Ook bij de benzinestations is het stil, net als in Albanië overigens. We komen langs op het oog verlaten veestallen, wat een sinistere indruk maakt.
Aanvankelijk koersen we naar een 'camperstop' met wifi, maar dat is er niet. Ook vinden we het er zeer deprimerend.

De parkeerplaats aan Kentros beach
Vanaf de camperplaats kijken we zo op de zee

We rijden verder en komen door een prachtig bos met zeer aparte dennen, de Umbrella pine forest. En inderdaad, ze hebben iets weg van een paraplu. Zes minuten verder rijden we in Kalogria-Süd een grote en redelijk bezette parkeerplaats op, grenzend aan het lage duin. Een Duitse vrouw sist vanachter haar camper dat we zeker een meter van haar vandaan moeten blijven. Maak je geen zorgen! Er loopt een bedelaar rond, hij drentelt bij onze stoelen en als dan ook nog de muziek aangaat bij de strandbar houden we het voor gezien. We hebben een paar honderd meter verderop een andere camper zien staan en daar rijden we heen, weer dwars door het mooie dennenbos. Ook vlakbij het strand en heerlijk rustig. Wat een fraaie en ongerepte kustlijn. De parkeerplaats (WOMO-tip) ligt aan Kentros beach en is onderdeel van het nationaal park de Kotychi Strofylia wetlands. Het is een schitterende plek met de dennen achter ons en de zee voor ons. Hoe wil je het hebben? We duiken gelijk het water in. Op het strand is vrijwel niemand, alleen enkele verdwaalde lokale bewoners. Een sanitair gebouw ontbreekt, maar met de zee voor onze neus is dat geen probleem. 's Nachts is het doodstil.

Camping Olympia
De gastvrouwen van camping Olympia bij de receptie

Via Metohi en Lapas rijden we terug naar de E55, bij Andravida gaan we naar de kust, rijden daar een beetje rond en via Kastro en Loutra Kilinis naar de E55. Onderweg niet veel bijzonders gezien, behalve grote hoeveelheden olijfbomen. Onze wegenkaart komt niet overeen met de bebording en de Garmin-navigatie. Chagrijn. Bij Pirgos draaien we de 74 op, naar Olympia. Ook op dit stuk zwerfvuil, zwerfvuil.
We blijven op camping Alphios. De bijzonder vriendelijke eigenaresse zet samen met haar dochter ons een heerlijke maaltijd voor. We duiken in het enorme zwembad. Even afkoelen, want morgen wacht ons de oudheid.

Olympia

vorige pagina

naar boven

terug naar intro