Wandelingen

Wandelingen


old sodbury

Het wandelteken op de muur van de kerk in Old Sodbury. Foto: Stella van ZantenĀ©Om de Cotswolds meer in detail te kunnen ervaren, maken we een aantal mooie wandelingen door het lieflijke, glooiende landschap. Het is wel veel stijgen en dalen, maar over het algemeen zijn de routes goed te doen. Onze wandelingen hebben we gevonden op www.nationaltrail.co.uk
We trekken onze loopschoenen aan en rijden naar Broadway. We lopen eerst even het dorp in en kopen bij de deli heerlijke broodjes.
Vanuit het dorp de velden ingelopen. Al snel gaan we omhoog. Vrij lange tijd stijgen we over een bospad en daarna door open veld. Bij de Broadway Tower puffen we uit op het ruime terras. Nu zou je van hieruit Wales kunnen zien, maar daar is het weer niet naar. Het is een grijze dag. Vanaf de toren is het alleen nog maar naar beneden. Eindeloos lopen we langs verweerde stapelmuurtjes met schapen erachter, en soms ook ervoor. De kleintjes blaten. Hun zwarte koppen pronken op een geel lijf. Ze drentelen voortdurend achter mama aan. Ach ja, dat is het leven.
Sommige delen van de muurtjes zijn ingestort en vrijwel verdwenen. Vrijwilligers verrichten hier goed werk met de herbouw en vele meters lang blinken de schone, zandgeel gekleurde afrasteringen ons tegemoet. Daarlangs een bijna-haag van meidoorn. Zo, dit was een fikse kuitenbijter om mee te beginnen.
Wandeling 2: Cotswold Way, Circular walks: Broadway and the tower - 4 miles

de Broadway tower staat fier in het landschap
schapen bijeen langs verweerde stapelmuurtjes

De volgende wandeling gaat door Stanton en omgeving. Het is een lieflijk, zeer rustig gelegen plaatsje met alleen natuur rondom. Er zijn verstilde straatjes, in eentje draaft een vrouw op een paard voorbij. Het hoefgekletter is het enige geluid dat we horen. Op een hoek steken het felle rood van de overbekende, ouderwetse telefooncel en een brievenbus fel af tegen de lage muurtjes, de zandkleurige gevels en de antracietkleurige daken.
We passeren een (gesloten) inn en een cricketveld. Na het rietgedekte woonhuis - opvallend tussen alle daken van steen - lopen we al het dorp uit. In een weiland zwoegt een vrouw met wilde haren in haar moestuin. De hond loopt naast de piepende kruiwagen braaf mee naar de Range Rover. Wat een Brits tafereeltje. Daarna zijn we even het spoor bijster. Later blijkt dat de routepaal verscholen is onder groen. Het pad voert door bosschages, onder bomen langs, over velden met boterbloemen en margrieten. Wel aldoor omhoog. We komen niemand tegen. Tot vlak voor het einde, als wij gaan dalen en zij omhoog willen. Wij zijn blij dat we naar beneden kunnen. Tja, soms verlangt de een naar wat de ander niet wil. Op het cricketveld schraapt de maaier nóg twee millimeter van het gras af; de wedstrijd wacht. Cricket is nu eenmaal een verfijnde sport.
Wandeling 3: Cotswold Way, Circular walks: Stanton, Snowshill and the Edge - 6 miles of 2,5

ouderwetse telefooncel op de hoek van de straat in Stanton
overal groen met sfeervol hekwerk

In Cranham zetten we de camper in Buckholt Wood. We lopen eerst een eind door het bos. We horen alleen het tjilpen van de vogels en stromende beekjes. Ook deze wandeling is het natuurlijk stijgen en dalen, maar wel over een kortere tijdsspanne. Slechts in twee uur tijd ronden we de route. Wel komen we nog langs een plaatselijke traditie: de Cooper's hill, waar honderden jaren lang de lokale jongemannen uit de Cotswolds hun nek riskeerden. 'Vanaf de top van Cooper's Hill wordt een Double Gloucester kaas gerold en de deelnemers rennen achter deze kaas aan. De eerste persoon die de finish onderaan de heuvel passeert wint de kaas. In theorie is het de bedoeling dat de deelnemers de kaas proberen te vangen, maar dit lukt in de praktijk niet, want de kaas heeft één seconde voorsprong en kan snelheden tot 112 kilometer per uur bereiken. Als gevolg van de steilheid en het ongelijke oppervlak van de heuvel raakt gewoonlijk een flink aantal deelnemers verwond. Mede daarom heeft men in 2010 besloten te stoppen, hoewel er nog wel officieus wordt doorgegaan (bron: Wikipedia).
Na afloop lunchen we voortreffelijk bij de ongeveer 2 km verderop gelegen pub Royal William. Het is onze dag: twee gerechten voor tien pond.
Wandeling 7: Cotswold Way, Circular walks: Cranham, Coopers and the Beechwoods - 4 miles

wandelpaden in Buckholt Wood
glooiend land aan de rand van Buckholt Wood

Onze laatste wandeling begint in Old Sodbury. De zon schijnt zowaar tijdens deze makkelijke en korte wandeling. Al vrij snel klauteren we even omhoog, naar de middeleeuwse kerk die vrij uitkijkt over de heuvels. Het lieflijke landschap lacht ons tegemoet. Aan de achterkant van de kerk lopen we over het kerkhof de velden in. Naast een van de grafzerken staat een bord met de tekst: 'Pas op voor slangen.' Jakkie. We lopen door weides met runderen, paarden en schapen. Enkele runderen staan midden op het pad en zijn niet van plan te wijken voor het vreemde bezoek. Toch een beetje eng, zo vlakbij. Dan maar er omheen. We komen langs prachtig gelegen boerderijen en weides vol gele bloemen en met enige afgunst lopen we door naar het eindpunt. Leuke route.
Diverse keren op onze wandelingen passeren we de zogenoemde 'kissing gates', die we gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld.
Wandeling 11: Cotswold Way, Circular walks: Old Sodbury, the hillfort and church - 2,5 miles

achter de kerk ligt weideveld met koeien
fraai landhuis met kruiden uit eigen tuin


Birling Gap

vorige pagina

naar boven

terug naar intro