Sissinghurst Castle

Sissinghurst Castle


Sissinghurst Castle

Gebouwen van Sissinghurst Castle met daarachter de toren. Foto: Stella van ZantenĀ©


Omdat we er toch vlakbij zijn, brengen we een bezoek aan Sissinghurst Castle in Kent. Het enorme landgoed, waar de schrijfster Vita Sackville-West meer dan dertig jaar woonde met haar man Harold Nicolson. Iedereen die enigszins is geinteresseerd in tuinen en romantische torenkamers, waar de fantasie de vrije loop heeft, zou hier eens een kijkje moeten nemen teneinde een indruk te krijgen van het leven dat hier werd geleid.
Het echtpaar kocht het landgoed in 1930. Met hulp renoveerden zij de vervallen opstallen en de enorme tuin.
Bij onze aankomst zien we prompt de toren die uitsteekt boven de eerste gebouwen. Daar bevindt zich de werkkamer van Vita Sackville, waar zij in de avond aan haar (dag)boeken schreef. In de namiddag werd vrijwel dagelijks tijd besteed aan de tuin. Naast schrijfster was zij ook een begenadigd tuinierster. Mogelijk zullen zelfs meer mensen haar kennen van haar tuin dan van haar boeken.
Samen met haar echtgenoot creëerde zij vanuit het niets een plek met weelderige borders, in alle kleuren. Wel netjes bij elkaar. De prachtige, rode, bakstenen muren zijn her en der begroeid met hoog klimmende rozenstruiken. Af en toe weggeknipt voor de glas-in-lood-ramen en af en toe ook niet. Dit landgoed, dat in beheer is bij The National Trust, trekt jaarlijks bijna 200.000 bezoekers, die zich allemaal komen vergapen aan de tuin. Zo ook als wij er zijn. Het valt niet mee een verstilde foto te maken van de panden of borders. Overal schuifelen en wijzen Latijnse namen prevelende vrouwen (en ook mannen) voetje voor voetje langs de bedden met planten, bloemen en heesters. Er zijn veel hagen van buxus en taxus, die uiteindelijk naar een sculptuur leiden. Ook zijn er kleine tuinkamers met planten en bloemen in dezelfde kleur, elk met een eigen sfeer. De compartimenten zijn van elkaar gescheiden door muren of hagen, maar via deuren en poorten kun je overal komen.

zicht vanuit de toren op het landgoed
overal borders op kleur
begroeiing aan de voet van de toren
rozen, rozen en glas-in-lood-ramen

Mijn interesse richt zich meer op de torenkamer en de privé-vertrekken waar zich een ander deel van het leven van Sackville-West afspeelde. Hoewel zij een gelukkig huwelijk leidde met Nicolson, had Sackville-West vele affaires met vrouwen, onder wie de schrijfsters Violet Trefusis en Virginia Woolf. Het boek 'Orlando' van Woolf is gebaseerd op deze relatie. Sackville-West heeft haar verhoudingen tot in detail beschreven in haar dagboeken, die na haar dood zijn gevonden. Haar zoon Nigel Nicolson publiceerde een deel hiervan in zijn boek 'Portrait of a marriage', dat later ook is verfilmd. Sackville-West streed tegen de norm dat binnen het huwelijk slechts sprake kon zijn van exclusieve liefde. Zij wilde het recht hebben om zowel van mannen als vrouwen te houden. Een strijd waarin ze werd gesteund door Nicolson, die net als zij affaires had met personen van hetzelfde geslacht. Zeer bijzonder in die tijd, in het Victoriaanse Engeland.

de enorme toren van Sissinghurst Castle
bakstenen gevel begroeid met rozen
Sackville-West streed voor seksuele vrijheid
de werkkamer van Sackville-West, afgeschermd achter tralies

Haar werkkamer is niet te betreden. Voor de ingang zijn tralies geplaatst, omdat de collectie veel te broos en kwetsbaar is om aangeraakt te worden door vele onbekende handen. Alles ziet er nog net zo uit als toen. Het is een sfeervolle ruimte, gevuld met boeken, een sofa en een bureau, waaraan Vita schreef bij het licht van kaarsen of olielampen. Na het beklimmen van de stenen torentrap voel ik de aantrekkingskracht van deze plek als ik mijn gezicht tegen de tralies druk. Vanuit de ramen is er vrij zicht op de weilanden rondom. Wat moet het magisch zijn geweest je hier te kunnen terugtrekken en je overpeinzingen in alle stilte de vrije loop te kunnen laten. Wat een weelde.

Oxford

vorige pagina

naar boven

terug naar intro