Menu
delicate arch
delicate arch

Delicate Arch


delicate arch delicate arch Gelukkig. Iemand loopt ons tegemoet. Kan ik vragen hoe ver het nog is. We lopen namelijk al een flinke tijd over de hete rotsen van Arches National Park. En ik heb het behoorlijk gehad. We zijn op weg naar de Delicate Arch, dé attractie in dit geweldige park.
De lengte van deze wandeling is slechts 4,8km (heen en terug), maar de 'trail' is erg zwaar. De hete zon brandt op onze lichamen, nergens is schaduw. En dan is er ook nog flink wat hoogteverschil. Zwetend zwoegen we voort. En we hebben onvoldoende water bij ons. Het spoor kunnen we eenvoudig volgen via de gestapelde stenen.

delicate arch Maar dan, om de bocht, zien we de Delicate Arch. Wow! Fier prijkt hij daar, met op de achtergrond de La Sal Mountains. Wat mooi! Het aanzicht is de wandeling meer dan waard. De boog is bijna veertien meter hoog en ruim tien meter breed, maar hij lijkt veel groter. Als mijn vriendin in de opening gaat staan, oogt ze nietig. Het is nauwelijks voor te stellen dat deze boog een 'overblijfsel' is van de kracht van erosie.
Enkele jaren geleden zagen we de Arch ook al, maar toen vanaf een andere kant. We maakten indertijd de korte wandeling naar het Delicate Arch Viewpoint. We zagen de boog van ver staan. Te ver eigenlijk.
Maar nu zijn we dichtbij. Heel dichtbij. We raken hem aan, maar ik ben voorzichtig. Ineens krijg ik de gedachte: wat als - door mijn toedoen - de boog zou omvallen. Hoeveel jaar cel zou ik dan krijgen, voor vernieling van cultureel erfgoed? Ik durf er niet aan te denken, dus kijk ik maar naar dit fenomeen. Heel bijzonder.

terug naar Arches 1999

Canyonlands

vorige pagina

terug naar intro