Menu
klooster Prodromou
klooster Prodromou

Klooster Prodromou


iconen boekenkast kaarsen informatiebord klokken In het Womo-boek van de Peloponnesos stuiten we op een tip: een bezoek aan het klooster van Ayios Ioannis Prodromou, diep verborgen in de Lousioskloof.
Vanaf Olympia volgen we de 74 tot Karkalou, daar slaan we rechtsaf naar Dimitsana. Een mooie route, veel leuke dorpjes (jammer alleen dat je in die Griekse dorpen nergens even de camper kunt parkeren) en talloze 'gedenkkastjes', de een nog mooier dan de ander. We komen langs enkele kerken en bij eentje stoppen we. De deur is open, dus gaan we naar binnen. Er staan wat eenvoudige stoelen en het spreekgestoelte is aan de kant geschoven, rustig wachtend tot het aan de beurt is. De wanden hangen vol met iconen.
In taverna Koustenis gebruiken we de maaltijd. Vol uitzicht op de kloof. Wij zijn de enige gasten. De eigenaar verorbert voor de tv zijn maaltijd, terwijl hij naar een voetbalwedstrijd kijkt. Het verslag klatert over onze tafel.
Vanaf Dimitsana rijden we richting Stemnitsa. Vlak daarvoor slaan we af naar het klooster. We dalen circa acht kilometer over een zeer bochtige, geasfalteerde weg. Het duurt iets meer dan twintig minuten totdat we beneden zijn, op de parkeerplaats bij de kapel. Het laatste stuk moeten we lopen en dat neemt ook nog zo'n tien minuten in beslag. In de hitte gaan we over in de rotsen uitgehouwen trappen verder naar beneden. In de schaduw is het lekker koel.
De voorgevel van de gebouwen hangt uit de rotsen, aan de onderkant ondersteund door kromme palen. De daken zijn van golfplaat. Het ziet er heel wankel uit en ik huiver bij de gedachte dat we straks ergens daarboven staan. We pakken een rok uit het rek en stappen naar binnen. Daar maken de keurig gestucte muren een degelijke indruk en ik voel me veilig. In de hal zijn de rotswanden beschilderd met iconen. Mijn vriendin steekt een kaars aan voor haar kortgeleden overleden moeder. We mogen gaan zitten op fleurige banken met tientallen iconen aan de muur. Wat mooi. En het ziet er ook zo huiselijk uit. Er is koffie voor de bezoekers, die tot 13u kunnen komen. We lopen wat rond, vanaf het balkon bekijken we het uitzicht op deze heel aparte plek.

Tempel van Apollo Epikourios

vorige pagina

naar boven

terug naar intro