Menu
kolmanskop
kolmanskop

Kolmanskop en Luderitz


mijnstad kolmanskop mijnstad kolmanskop mijnstad kolmanskop De wind giert tussen de vervallen en verlaten panden van Kolmanskop. Mijn broekspijpen en regenjack wapperen in de krachtige vlagen. Het oceaanzand van de Atlantische wordt alle kanten opgejaagd. In sommige gebouwen van de voormalige mijnstad zijn de vloeren volledig bedekt met zand, net als een deel van de gevels. Een klapperende golfplaat zorgt voor een sinistere sfeer.
Volgens Wikipedia werden begin 1900 in de woestijn van Namibiƫ op diverse plaatsen diamanten ontdekt. Duitse kolonisten vestigden zich in Kolmanskop, waardoor het stadje tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog een grote bloei doormaakte. Daling van de diamantprijs was in de jaren dertig het begin van het einde voor Kolmanskop. Langzaam maar zeker valt de plaats ten prooi aan het woestijnzand. De panden van welvarende families zijn verworden tot een spookstad.
Je kunt meelopen in een georganiseerde tour, maar een deel van de panden is ook op eigen gelegenheid te bezichtigen. En dat is precies wat wij doen.

road between Aus and Luderitz luderitz luderitz En door gaan we, op weg naar de kustplaats Luderitz. Kilometers lang rijden we door een weids, uitgestrekt en verlaten landschap. De zwarte, kaarsrechte asfaltweg wordt aan beide zijden omgeven door zand. Verder is er niets, behalve af en toe elektrapalen. Her en der is het asfalt gedeeltelijk bedekt door opstuivend zand. Ook hier heeft de wind vrij spel. Naast de weg loopt een in onbruik geraakte spoorlijn. Nergens valt een teken van leven te bespeuren. Maar dan staat er ineens een vervallen huis tussen het spoor en de weg. Het oogt lang geleden dat dit pand werd bewoond. Ook hier zal het woestijnzand uiteindelijk overheersen.
Luderitz is gelegen aan de onherbergzame zuidkust van Namibië, in de Namib-woestijn. Wij rijden naar Diaz Point, waar we ons bij het uitkijkpunt aan alles wat maar mogelijk is moeten vasthouden om niet omver te worden geblazen. De golven van de branding spatten meters hoog op. Wat een machtig gezicht. Zelfs met schreeuwen kunnen we onszelf nauwelijks verstaanbaar maken. Fier prijkt de rood-witte vuurtoren op de rotsen.

Namib-woestijn

naar boven

terug naar intro

terug naar Truck en Jeep