Menu
lake kariba
lake kariba

Lake Kariba


hwange national park lake kariba Hwange national park in Zimbabwe is natuurlijk een 'must' om te zien. Het is niet ver van de Victoria watervallen. Ook hier gaat echter veel fout. Door een slechte communicatie wachten we heel lang op de gids, die ons met jeeps het park in brengt. Tijdenlang verbijten we ons bij de ingang van het park en dat terwijl onze reisleiding slechts een middag heeft uitgetrokken voor Hwange, wat natuurlijk veel te weinig is. We zijn uiteindelijk maar zo'n anderhalf uur in dit uitgestrekte park, wat er globaal op neerkomt dat we heen en weer rijden naar een vijver waar wild komt drinken. Op de heenweg zien we een leeuw liggen, één van de twee op de hele reis. Wat een sof. Om snel te vergeten.
De reis naar Lake Kariba is lang. Na de weg door het noorden van Zimbabwe pruttelen we nog vier uur op een motorbootje naar onze houseboat in het stuwmeer. Op de motorboot is het bloedheet. Gelukkig geeft een zonnescherm enige verkoeling. De house-boat is een opkikker. Het eten is heerlijk, benedendeks zijn leuke hutten met twee 1-persoonsbedden, een toilet en een douche. De ramen hebben geen glas maar gaas. Boven zijn het zitgedeelte, de keuken en de eetruimte.
Voordat we aan tafel gaan, speelt de kok een wijsje op een instrument, gemaakt van uitgeholde vruchten. Dan vertelt hij wat er op het menu staat en mogen we allemaal opscheppen.

In de ochtend gaan we in kano's het meer op. Als je er zo min mogelijk aan denkt dat het vol zit met krokodillen, is dat best te doen. Ook zien we nijlpaarden in het water. Dat is oppassen geblazen. Niet tussen het nijlpaard en de oever komen. De uitstekende takken van de mopane-bomen in het meer zijn de overblijfselen van de vallei. Het is een raar gezicht, al die dode takken in het water. Vanuit de kano zien we geregeld olifanten en kleiner wild op de oevers. Het is wel apart zo, dat peddelen tussen die takken. Achter de boot hangt een stalen kooi, die op verzoek in het meer wordt neergelaten. Zo kan er veilig even worden afgekoeld. Dat laat ik me natuurlijk niet ontzeggen. Wie wil er nu niet poedelen met aan de andere kant van het stevige ijzerwerk langsdrijvende krokodillen en nijlpaarden? Het water is heerlijk, maar na enkele minuten wordt de locatie me toch te machtig.

Vanaf de house-boat zien we geweldige zonsopkomsten met het geel-oranje licht achter de zwarte takken. Het heeft iets macabers, maar wel mooi om te zien. Geweldig uitzicht natuurlijk tijdens de ochtendkoffie. En in de avond zakt de zon als een rode vuurbal achter de kale takken van Lake Kariba. De vogels vallen stil en wij glijden de donkere nacht in.

Chimanimani

naar boven

vorige pagina

terug naar Jeep