Menu
camping in kgalagadi
camping in kgalagadi

Kgalagadi


vechtende giraffes Opeens is er onrust in de truck. Sommigen hebben nog nooit (veel van) Afrika gezien. Ze beseffen nu pas wat het met je doet. Hoe twee vechtende giraffes kunnen inslaan als een bom. En dat de tranen komen. Van ongeloof. Van mooiigheid.
We zijn in het Kgalagadi trans frontier park in Zuid-Afrika. Speciaal voor dit park verplaatst de groep zich twee dagen buiten Namibië. Vlak voor de truck strijden twee jonge mannetjes om de macht. Het is een ongelooflijk schouwspel dat zich voor onze neus afspeelt. Hun lange nekken strengelen om de ander. En soms geven ze enorme, rake klappen met die nek. Op de flank van de ander. Ze voeren een soort dans op, constant draaien ze om elkaar heen. Ze geven geen van beide toe. Dan staan ze stil, dan draaien ze een stukje in dezelfde cirkel. Ze tasten elkaar af, bieden tegen elkaar op. Twee mannetjes vol testosteron. Het is nu nog kinderspel, maar ooit zal een van de twee een nieuwe leider zijn.

vechtende giraffes Vol verbazing kijkt de hele groep ademloos toe. Fotocamera's klikken onophoudelijk. Ik besluit te kijken en niet nog meer toe te voegen aan de honderden foto's die ik al heb van giraffes.
Net als iedereen voel ook ik intense blijheid, opwinding en dankbaarheid dat ik zo bevoorrecht ben dit te mogen zien. Ik moet een beetje giechelen van de zenuwen. Ik voel een brok in mijn keel en de tranen prikken. Wat is dit mooi! Zo intens mooi. Uiteindelijk druk ook ik af. Ik kan het toch niet laten.
En we zien toch al meer dan de meesten van ons aankunnen. Even later stuiten we op een cheetah. Aanvankelijk ligt hij/zij in de schaduw, maar we hebben geluk. De cheetah staat op en loopt een heuveltje op, waar hij als een volleerd model poseert voor de groep. Kop recht vooruit, kop naar rechts en kop naar links. En dan gaat hij ook nog zitten, turend naar een prooi. Cheetahs kunnen zo mooi turen.
De koude wind blaast door de open ramen en verkleumt ons allemaal. Maar het deert ons niet. Wij zijn allen 'into the cheetah'. Wat is dat toch een machtig dier. Zo verfijnd. Zo gracieus. Zo dodelijk.

oryx oryx oryx Ook zien we veel oryxen, een aantal keren een jakhals, giraffes, impala's en gnoes. Twee oryxen rennen mee met de rijdende truck, maar besluiten ineens het tempo op te voeren. In slechts enkele seconden accelereren ze naar hun '5'. Hun achterste hoeven verdwijnen in de stofwolken.
Als de zon in het Afrikaanse land is weggezakt, drommen we rond het kampvuur. Allemaal dik aangekleed. De avonden en nachten in het Kgalagadipark zijn koud. Heel koud. Zeker als je zoals wij in een tent slaapt. Beide nachten is de temperatuur tot -2 of -4 gezakt, zo rond het tijdstip waarop wij opstaan: rond half zes. Maar ach, een mok warme koffie en voort gaan we weer.

Fish river canyon

naar boven

terug naar intro

terug naar Truck en Jeep