Menu
north rim
north rim

North Rim


Vanaf de North Rim van de Grand Canyon is er slechts één pad de canyon in, de heel zware North Kaibab Trail. We doen dom. We hadden natuurlijk heel vroeg in de ochtend moeten vertrekken. Nu moeten we een te groot deel van de route in de hitte lopen. Het kan bloedheet worden in de canyon.
De North Rim is een stuk minder toeristisch dan de zuidkant van de canyon. En daardoor ook veel rustiger.
Het eerste deel van het smalle pad langs de bergwanden is erg steil. Zowel omlaag als omhoog zal blijken dat dit het zwaarste deel is. Op bredere delen zien we her en der wandelaars zitten, die nu al moeten rusten. Zij zullen deze 'day-hike' niet uitlopen.
Het uitzicht is fantastisch. Alle tinten rood, geel en oranje komen voorbij. Vanaf het pad kijken we de diepte in. De Colorado-rivier is niet te zien op dit traject, maar er is genoeg ander moois voorhanden. Na elke bocht volgt een nieuw spectaculair uitzicht.
Enkele uren lang dalen we af in de canyon. De kleuren veranderen mee. Gelukkig hebben we veel schaduw.
We gaan tot de afslag naar de waterval Roaring Springs. Wij hebben dan ruim zeven km afgelegd en zijn circa 5200 voet (zo'n 1560 meter) gedaald. We kunnen nog veel verder (naar de rivier), maar onze route is meer dan genoeg voor een dag. Doorlopen vergt een meerdaagse trip.
Bij het bord 'roaring springs' en 'cottonwood' en de picknickplaats rusten we uit. Er is niemand. Aandachtig bestuderen we de waarschuwingsborden: "Stop. Heat kills." Verder lopen na dit punt is onverantwoord in de heetste maanden van het jaar. Maar wij zijn er vlak na Labor Day (de eerste maandag in september).
Dan begint de tocht omhoog. De zon brandt op de paden en de bergwanden stralen nog wat extra warmte uit. Ik heb aanzienlijk minder oog voor de omgeving. Ik moet alle zeilen bijzetten om de weg terug in een redelijk tempo af te leggen. Wat is het heet! Onwaarschijnlijk. Het lijkt alsof ik in een oven loop. De laatste paar honderd meter sta ik om de haverklap stil. Mijn benen zijn op. Maar ik zie de rand van de canyon steeds dichterbij komen en uiteindelijk kom ik toch boven.
Mijn vriendin koopt een t-shirt met de tekst: "I hiked the North Rim."
Yes ma'm. We did.

The Narrows

vorige pagina

terug naar intro