Menu
orka in telegraph cove
orka in telegraph cove

Telegraph Cove


orka orka Voor de tweede keer in ons leven gaan we op orka-excursie. De eerste keer was enkele jaren geleden voor de kust van Victoria, de hoofdstad van Vancouver Island. Toen zagen we binnen een meter van onze boot een springende orka. We hoorden eerst lawaai aan de achterkant (waarschijnlijk de eerste sprong) en terwijl we achterom keken, klonk er een geraas aan de noordoostkant van de boot. En daar kwam een groot, zwart lijf wel zo'n drie meter omhoog uit het water. Zo snel als de orka omhoog kwam, zo snel was hij/zij ook weer ín het water. Voor angst was niet eens tijd. Allemachtig. "What the hell did just happen here?"
Voor altijd op mijn netvlies.
Als je zoiets meemaakt, ben je zó bevoorrecht.

Vandaag stappen we met tientallen anderen aan boord van een motorschip. In Johnstone Strait komen veel orka's voor, de sierlijke zwaardwalvis (en familie van de dolfijnen) met de witte vlekken aan de onderkant van hun verder zwarte lijf.
De bemanning laat sonar-apparatuur in het water zakken om de dieren te lokaliseren. Als geste aan de toeristen wordt de versterker aangezet en ja hoor, opeens horen we het zeer bijzondere en indringende geluid dat de orka's maken. Kippenvel trekt over mijn rug. Wat mooi. Wat fantastisch dat we van hun conversatie getuige mogen zijn.
Ze zijn dus vlakbij. Nu maar wachten tot ze boven water komen. Ineens worden ze opgemerkt. Daar! Eerst één. En nog één en dan nog meer. Soepel glijden ze door het water, hun majestueuze rugvin steekt ver uit. Al die vinnen zien er anders uit en zo zijn ze ook te herkennen. Plotseling is er opwinding bij de bemanning: ze hebben een orka met baby ontdekt. Vandaag geboren. Ook mij laat het niet onberoerd. "We have a baby!" Net zo snel als ze opdoken, verdwijnt de groep onder water om op een plek, veel verder weg, weer boven te komen. De boot probeert de groep bij te houden en dat lukt een tijdlang wonderwel. Totdat de orka's te veel naar het open water trekken.
Opgetogen toasten we even later op de nieuwe spruit, in het café aan de haven, de Old Saltery Pub.

Deze tour is gemaakt met Stubbs Island Charters in Telegraph Cove

Knight Inlet

vorige pagina

terug naar intro