Menu
kasteel oravsky hrad
kasteel oravsky hrad

Oravský hrad


koets aardewerk binnenplaats kasteel buitenlamp interieur kasteel Tsjechië en Slowakije staan vol met burchten en kastelen. Fraai gerestaureerde, vervallen burchten en ruïnes. Vele worden al dan niet met Europese subsidie opgeknapt. Ze zijn allemaal te bezoeken en aangezien ze logischerwijs hoog liggen, worden de kuitspieren flink getest.
In het noordwesten van Slowakije, niet ver van de grens met Polen, ligt het kasteel Oravský (Orava). Het is een machtig complex, hoog op een rots gelegen.
Op weg naar onze camping in Námestovo rijden we er toevallig langs. Wow! Het complex is imposant en maakt indruk. De volgende dag bezoeken we het kasteel. We zetten de camper op een betaalde parkeerplaats, zo'n 200m van de ingang van het kasteel af. Gaandeweg de dag zijn er diverse rondleidingen. De eerste met een Nederlandstalige gids is pas halverwege de ochtend, vóór die tijd moet je het met een Slowaakse gids stellen. Dat doen we, ondanks dat we van de uitleg niets begrijpen. Maar dat is helemaal niet erg. In de vroege ochtend is het nog lekker rustig en kunnen we alles goed zien. Later op de dag wordt het zicht gedeeltelijk belemmerd door de vele toeristen.
Twee uur lang lopen we de trappen op en af en komen door allerlei ruimtes en vertrekken. Met een beetje fantasie zie je zo voor je hoe de bewoners indertijd in het complex hebben geleefd. Vele vertrekken zijn prachtig ingericht met meubilair, wapens, kannen, schalen, munten en schilderijen. Na een grote brand in 1800 zijn er diverse restauratiewerkzaamheden uitgevoerd en die hebben het kasteel gemaakt tot wat het nu is.